Подай сигнал

Психологът Орлин Баев разкрива каква е превенцията срещу депресиите

Основната причина българите да страдат от психологични проблеми е липсата на заедност, загубата на комшулука, духа на взаимопомощ и сътрудничество

Здраве

от Десислава Дамянова 2549 прегледа 0

Орлин Баев е магистър по психлогично консултиране, автор на книгите "Психология на смелостта", "Трансперсонална психология" и "Свещена сексуалност", един от най-добрите специалисти в сферата на депресията, тревожността и паническите атаки. Чест гост в здравните телевизионни предавания.

Съществува ли наистина понятието "сезон на депресиите"?

За депресиите няма сезон. Това е жълтопресен мит. За 13 години в психотерапията съм имал едва десетина случая на клинична, ендогенна депресия. Тоест на състояние, отговарящо на критериите за депресия. Останалото е описателно, поп фолк говорене - есенна депресия, пролетна, лятна и зимна, всесезонна депресия… Когато от някоя телевизия ме поканят да говоря за някоя такава „депресия“, просто отказвам.

Всъщност при 95% от случаите говорим не за депресия, а за известно депресиране, резултат от нерешена тревожност. Още може да се нарече прегаряне или хронична умора. Ала източникът му е не само и не толкова във външните средови професионални и партньорски фактори, а по-скоро във възприятието им, във виждането на живота. Той е пречупван през криви вътрешни филтри, дисонантни на ритъма на любовта, мъдростта и свободата да живееш като съзнателен творец на битието си. Биологията ни има защитен механизъм. Когато тревожността е дълго време поддържана, а уроците ѝ не са извличани, тялото защитно превключва на депресивен режим - за да защити от високото напрежение на страха. В потиснатостта преживяваме тъга и печал, ала и „налягането“ е по-слабо…

Та в огромния процент от случаи депресирането изчезва, когато се стопи подлежащата го тревожност. И щом се преобразуват маладаптивните, дисонантни с пулса на смисъла вярвания за себе си, света и другите.

Защо избрахте тази професия, тя не е ли също "депресираща"?

Тя ме избра. Не аз тръгнах към психологията, а тя към мен. Винаги съм искал да уча сравнително богословие. А интересът ми към вътрешните науки на световните психодуховни системи, е основен в живота ми от 16-годишен насам… Към психологията ме насочиха приятели с презумпцията, че е по-приложна и реализируема социално.

Когато започвах, не беше нито модерна, нито търсена специалност. Просто скочих в насоката, в която потокът на живота ме насочи. Истината е, че когато решенията ни са мотивирани от смисъла, а не от откъснатото от безкрая его, цялата вселена стои зад реализацията им.

Каква е превенцията срещу депресия и тревожност?

Любовта е превенцията. Когато има любов, няма страх. Депресирането представлява „опашката“ на тревожността, а тя се лекува с любов. Към себе си, света, другите. Любовта е майчина, безусловна, както и бащина, поставяща здрави граници. Обичайки, ние планираме целите си адекватно, от позицията на целостта си - следваме това, за което сме дошли, изпълняваме житейския си план, свързано с консенсуса за социална реалност, но и с онази по-мащабна реалност на любовта. Провеждайки любовта, сме харизматични и чаровни, но вече не само от его позиция, а през потенциала си като вечни души.

Имате ли известни клиенти? И звездите ли страдат от депресии?

Да, имам такива клиенти, собственици на крупни предприятия, на фирми със стотици и хиляди служители. Помагал съм и помагам на т.нар. публични личности, медийни звезди... Ала това са деления за пред тълпата - за мен е важен Човекът, не имиджът или парите му.

Кое е мотото, което следвате?

Да бъде волята Божия в живота ми.

А ще разкажете ли как ви хрумна идеята да създадете метод и безплатно да консултирате хора в нужда?

В портала за съзнателен живот участвам от 2005 година. Той изигра значителна роля в живота ми. По много теми се водеха ежедневни наситени дискусии с изключително интелигентни люде. Това силно ми помогна да развия качествен изказ и стил на разсъждение.

През 2008 година заедно с психиатъра-психотерапевт Тодор Първанов като на шега решихме да отворим рубрика, в която да отговаряме на хора с дадени невротични казуси. Речено - сторено. Направихме го - оттогава вече 11 години го правим.

Каква е причината все повече българи да страдат от психологични проблеми?

Липсата на заедност в българина, загубата на задружността, на комшулука и духа на взаимопомощ, братско единство и сътрудничество. В същността си това е причината. Не са парите, не е икономическото положение. Отдалечаването от любовта е причината. Защото само тя дава способността да почувстваш другия близък, част от себе си. Без тази близост си сам, безумно сам - колкото и пари, сгради, имоти и средства да притежаваш, с колкото и високи огради да се оградиш, от несигурността в себе си не можеш да се оградиш. Така тя расте! Обезлюбяващото обезчовечаване и обезценяване на същински важното, при въздигане в култ сурогатите на малкото човешко щастийце, властта и крайния индивидуализъм, това са причините, в няколко думи.

Ще издадете ли какво е нужно, за да бъде човек щастлив?

Щастието, казват мъдрите, е слаба цел. При него винаги съществува онова его разцепване, правещо човека нещастен - захващането за приятното и отбягването на неприятното. Гонейки щастието, сме като бебета, търсещи добрата майчина гърда, но дисоцииращи в самите себе си лошата, справяйки се с дистреса си. Извън аналитичните сложности, простичко казано - колкото повече въздигаме щастието или позитивното като цел, толкова повече ни преследва нещастието и негативното.

Вместо да гоним Михаля на щастието, по-добра идея е да търсим целостта, обхващаща и хубавичкото, и лошичкото, в единството на смисъла, извиращ от блаженството на живота по Бога. Блаженството е дериват на любовта, духовна категория, цялост е.

А имате ли интереси и хоби извън психологията?

Тя сама по себе си е толкова широка, че е навсякъде… Интересни са ми хората - душите им.

Интересно ми е да чета книгата на живата природа - да се вчуствам в съзнанието на птичката, животинчето, растението. Чувствам ги и умея директно да ги съпреживявам. Това ми носи много радост, но в съвремието на варварско отношение към природата и много болка, която ми се налага да поемам приемащо.

Иска ми се да си позволявам да чета книги извън психологията и психотерапията. Например фентъзи или автори, вещи в краткия разказ.

От няколко месеца се върнах към спорта - Кудо. Това е смесено бойно изкуство, акцентиращо върху духа на воина. Кой знае какъв боец не съм и няма да бъда - тренирам именно заради духа, волята, дисциплината, мъжествеността, които бойният спорт калява!

От 16-годишен се интересувам живо от молитвата, медитацията и йога/ сливането със същността, към която те водят.

С това ли ще се занимавате винаги?

Още от началото на психотерапевтичната си практика, през 2007 година, работех почти изцяло през собствен терапевтичен стил. Имам хиляди и хиляди часове обучения, но каквито и модалности да ползвам, ги пречупвам през теоретичните и прагматични принципи и алгоритми на Естествената психотерапия - терапевтичната модалност, чийто автор се явявам. Ако е волята Божия, възнамерявам да я преподавам и разпространявам. Защото работи!

Коментари


Богословие,Бог,волята Божия и йога и медитация?.Каква е тази диагноза ??Тези неща не са ли несъвместими!?

Това са важни неща, защото вече засягат почти всяко семейство. Браво на този психолог, че се опитва да помогне на хората. Трябва да се говори повече за тези проблеми.

Отдавна искам да ходя при г-н Баев и все не мога да се вредя. И това ще стане сигурно, но дори и така, пак ми е помогнал много със записите си медитации и статиите си. За мен е безценен този човек. Буквално спасява животи. Благодаря, че го има!

Уцелва мишената в десятката за българите. Добър е! Чувала съм за него от хора, ходили при него че е най-добрия за страх. Срещала съм му и други неща уникален е. Може да се научи много от Орлин!

Ако човекът, написал че е психоаналитик действително е такъв...горещо му препоръчвам да продължи с личната си анализа. На Орлин Баев, пожелавам прекрасно и смислено пътуване натам където е поел.

Платено интервю

Като го чета тоя разбирам защо на психиатри, психолози и пр. пасмина им викат "лудите доктори"