Психиатърът: Смяната на времето причинява мини самолетна болест

За вредите, които нанася на човешкия организъм смяната на стрелките, разговаряме с психиатъра д-р Веселин Герев 

 
-Как оценявате предстоящото отпадане на местенето на стрелките и смяната на зимно и лятно време?

-Не става въпрос за мода, а за това, че местенето на стрелките на часовника напред или назад разстройва динамичния стереотип при човека и  при животните. Да се местят стрелките означава да се става час по-рано или по-късно, да се пият хапчета час по-рано или по-късно, да се отива на работа час по-рано или по-късно. А това е от съществено значение както за психическото, така и за физическото ни здраве. Проблем е и намаляването на работоспособността ни вследствие спането с час по-малко около местенето на стрелките.

-Какви са най-често срещаните негативни последици за здравето?

-В понеделника след смяната на часовото време, независимо дали напред или назад, скачат с 50 процента инфарктите и инсултите - това са данни от проучване на Шведския кралски институт Каролинска, където работи комисията, определяща Нобеловите награди за медицина и физиология. 

Ако страдате от сърдечно заболяване и трябва да си пиете лекарствата час по-късно, като бутнем часовника напред. За повечето хора това е фатално, затова ги съветвам седмица преди смяната на времето всеки ден да изместват с 10 минути часа на прием на лекарства, за да избегнат шокова дупка от 1 час. Същото е и при болните от диабет и три пъти на ден си слагате инсулин - изместването час по-рано или по-късно може да е фатално за здравето, дори за живота на пациента. 

При здравите хора пък смяната на времето предизвиква безсъние, тревожност.
Според проучване на немски учени в понеделника след смяна на часовото време катастрофите се увеличават с 60 процента, а трудовите злополуки - с 30 на сто. Обяснимо е - хората още спят, а трябва да са на работа или да шофират към офиса.

И затова страните от БРИКС - Русия, Южна Африка, Бразилия, Китай, Индия, вече 7-8 години не местят стрелките.  

А в манастир край София часовото време не е сменяно изобщо - игуменът казва: Това е божието време, нямаме право да си играем с него.

-Кой е по-добрият вариант за нас?

-По-добре е астрономическото време, което е зимното часово. Вероятно управляващите ще направят това, което им кажат от ЕС. Единствената полза ще бъде, че няма да се сменят стрелките и да се обърква биологичният часовник на хората. Но очаквам това да стане през 2020 г. 

- Защо по-трудно се адаптираме към лятно, отколкото към зимно време?

- Няма разлика, адаптацията и към двете е еднакво трудна. Смяната винаги е свързана с проблем, предизвикан от смяната на биоритмите. Получава се мини самолетна болест, jet lag, когато се сменят часови пояси. Изследвам тези вредни ефекти вече 15 години. Дори бяхме внесли с г-н Николай Колев от Евроком петиция до НС да не се сменя времето. Отговориха ни, че трябва решението да се вземе от ЕС. Добре че в Брюксел им светна лампичката.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?