Подай сигнал

Проверяват за вътрешен пробив в РЗОК Пловдив след арестите

Здравеопазване

от Румен Златански 837 прегледа 0

Иван Деспотов и Влади Манев попаднаха зад решетките след афера за 1,1 милиона в Пловдив

Здравната каса ще проверява за вътрешен пробив в системата по повод схемата в Пловдив довела до арести заради източване на средства от нея. Разследващите разкриха злоупотреби в размер на 1,1 млн. лв. Зас решетките бяха вкарани служителите на РЗОК Иван Деспотов и Влади Манев. За измамата са използвани фалшиви рецепти за скъпоструващи лекарства на истински пациенти с Хепатит C, а в схемата са били замесени и аптеки. Темата е била обсъдена от Надзорния съвет на здравната каса, съобщи зам.–здравният министър Жени Начева.

„Предприели сме необходимите действия за анализ на вътрешните процедури в НЗОК, обобщаване, събиране и обработка на отчетите от изпълнителите на медицинска помощ, за да видим дали има пробив във вътрешните системи за контрол на ниво НЗОК и РЗОК.

"След като извършим оценки и анализи ще предприемем действия, но не искам да ги коментирам на този етап", обясни тя. Начева все пак допълни, че се планират мерки насочени към обработката на отчетните документи.

Относно контрола на болниците, зам.–министърът заяви, че се проверява дали хоспитализациите отговарят на изискванията по медицински стандарт. Тя припомни, че тази година лекарите нямат право да работят на повече от едно място в болничната помощ, като изключения се допускат само при някои дефицитни специалисти каквито са анестезиолозите.

Коментари