Подай сигнал

Проверяват бразилски фуражи за салмонела

Агро

от Мария Петрова 68 прегледа 0

 Проверяват бразилски фуражи за салмонела

Българска агенция по безопасност на храните проверява фуражи за салмонела, внос от Бразизия. Информация за това е получена чрез Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) от Хърватия. Оттам е разпространена информация за установени доставки на територията на Европейския съюз на фуражна суровина – соев шрот със съмнение за наличие на микробиологично замърсяване със салмонела. Част от този соев шрот е доставен до 7 оператора в България, както и в Румъния.

Към настоящия момент у нас се извършва проследяване на соевия шрот, обект на нотификацията и произведените комбинирани фуражи, в които е вложен същият, с цел установяване дали в доставеното количество има замърсявате със салмонела. Пробите в Румъния са показали отрицателни резултати за микробиологично замърсяване със салмонела.
Салмонелозата е заразна токсикоинфекция, от която боледуват кучетата, котките, домашните, селскостопанските и диви животни, включително и хората. Поразява тънкото черво и се причинява от бактерията Салмонела.

Заразяването става след консумиране на заразени яйца, сурово или полусурово месо и субпродукти – гръкляни, бял и черен дроб, далак, глави и крака на птици, добити при преработката на болни от салмонелоза животни. Попаднали в организма на животното, салмонелите се размножават и отделят ендотоксин – вещество, което причинява отравяне на организма.