Проверяват 300 деца без заявления за първи клас

Учители обикалят по адресите до края на лятото

Вече са проверени част от около 300 деца, които не подадоха заявления за участие в кампанията за прием на първолаци на старта , а фигурират в системата на ГРАО като подлежащи на задължително обхващане. Предварителните очаквания бяха за общо около 3400 първолачета, а на първи тур заявленията едва надхвърлиха 3100.

За да се изясни статутът на „липсващите”, от общинския отдел по образование са изискали информация за записаните от детските градини и училищата с подготвителни групи, включително и частните. 

Оказва се, че част от децата, които не са кандидатствали, са в други населени места, има и семейства в чужбина. Някои просто са пропуснали от незнание първи тур и са се включили на второто класиране.

Към момента още не е ясно колко приблизително са необхванатите. Усилията те да бъдат привлечени в клас продължават до края на лятото.

В електронната система има списък на подлежащите на прием в  първи клас, които имат поне един адрес в Пловдив. Според местоживеенето си те са разпределени към школото в микрорайона си, което е получило и списъка на всички тези потенциално негови първолачета. След всяко класиране се прави засичане дали децата от тези списъци са приети и записани някъде изобщо. Неприетите се обхождат от учители на школото, към което е отнесен адресът им. Така от екипите, които са били на адреса, постъпва и обратна информация дали децата изобщо живеят там.

Според нормативната база до 30 септември трябва да има информация за всяко дете от незаписаните по каква причина не е в училище. В проблемните райони като „Столипиново” се правят по 3 обхода от късна пролет до старта на учебната година, тъй като ситуацията е много динамична със заминаващите на гурбет и обратния поток.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?