Подай сигнал

Провал с ремонта на бул. "Дунав". Отново!

Пловдив

от Валентина Йеремиева 573 прегледа 0

Провал с ремонта на бул. "Дунав". Отново!

Реконструкцията на бул. „Дунав”, включена в проекта за воден цикъл, отново се отлага за неопределено време. Водопровод и канализация скоро няма да се сменят както на този булевард, така и на още 19 улици и участъци в зоната между бул. „Марица”, „Васил Априлов”, „България” и „Победа”. За тези ремонти беше обявена обществена поръчка с две обособени позиции на обща стойност 23 845 861 лева без ДДС, но тя е прекратена със заповед на ръководителя на проекта Борислав Кръстев, който преди това управляваше и транспортния проект на града. Търгът за избор на изпълнители беше насрочен за 12 април и не се е провел, тъй като тепърва трябва да се отстраняват направените пропуски.

От обясненията на Кръстев става ясно, че се налагат съществени промени в условията за подмяна на канализацията. В поръчката, която самият той е подготвил, е било записано, че изделията, които се използват, трябва да бъдат произведени по метода на центробежното леене от GBP - стъклопласт. Но тъй като има и други методи за производство на тръбите, те трябва да бъдат посочени в условията, за да се даде възможност на повече фирми да участват в търга.

Проектът за воден цикъл се финансира по оперативна програма „Околна среда”. Общата му стойност е близо 115 млн. лева, от които 70 милиона с ДДС са предвидени за модернизация на Пречиствателна станция. Това е поредното отлагане на изпълнението, въпреки че проектът е подготвен още преди 8-9 години. Но и досега с европейските пари в Пловдив не е подменен и един метър от ВиК мрежата. Обществената поръчка за подмяна на водопровод и канализация на бул. "Дунав" и в още два квартала е разделена на три обособени позиции.

През миналата есен, когато се проведе първият търг, беше избран само един изпълнител - фирма "Пътинженеринг", за ремонти в един от кварталите на район "Северен" за 9 млн. лева. За другите две обособени позиции, за които половин година по-късно беше обявен повторен търг, тогава нямаше нито един кандидат.