Противозачатъчните могат да бъдат вредни за здравето

Контрацептивните средства в комбинация с генетична мутация могат сериозно да навредят на здравето, установиха руски учени, цитирани от сайта Лайф.

Порталът се позовава на изследвания на специалисти от медико-генетичния център "Генотек". На жените, които имат мутация в гена си F5, /Лайден мутация/, се препоръчва да се откажат от приема на противозачатъчни таблетки и да преминат на друг метод за контрацепция. По време на експериментите за установяване на честотата на мутацията на Лайден са били изследвани 1 166 жени на възраст между 20 и 45 години, предава БТА. 

Оказва се, че всички контрацептиви увеличават риска от тромбози. Те не са за препоръчване при предразположеност към коагулопатиите и най-вече при мутацията на Лайден. Подробен генетичен анализ трябва да бъде направен преди изписването на противозачатъчни. Ако жената взима орални контрацептиви и е носител на Лайденова мутация, то рискът от тромбоза се повишава 35 пъти. Без споменатата мутация рискът от тромбоза е десетократно по-малък.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?