Подай сигнал

Протестът в Пловдив: Не пипайте децата! СНИМКИ

Пловдив

от Елица Кандева 2948 прегледа 0

С транспарант "Не пипайте децата! Българчетата не се продават! Бог ще ви съди!" около 300 души се включиха в протеста по Главната, за да изразят несъгласието си със Стратегията за детето 2019-2030.

Радослава Камбурова, която е майка на 12-годишно момиче, застана с плакат в редиците на негодуващите. "Защо никой не каза, че по европейския финансов механизъм вече са преведени над милиард евро за приемане на Стратегията", попита тя и заподозря, че чрез чужди оранизации се прокарват закони против интересите на българските семейства.

Педофилски организации в чужбина наливат пари за изковаване на такова законодателство, добави тя.

Камбурова и останалите протестиращи не са съгласни държавата да иззема правата на родителя и да се намесва в отношенията в семейството.

Запитана дали е чела текстовете в Стратегията, които посочват извеждането на детето от семейството само като крайна мярка, когато са изчерпани възмножностите за подкрепа у дома, Камбурова отвърна, че Стратегията отваря врати да се работи като в Норвегия. И разказа как там се стига до отнемане на дете дори по анонимен сигнал.

Стратегията е в разрез с християнските ценности, заяви Красимир Ангелов. "Ако детето е бито или малтретирано по друг начин, има Конституция, която да го защити, а не да го вземат и да го дадат на еднополово семейство", добави той. Самият Красимир няма деца.

Ивиана Иванова, която е майка на 10-годишно момиче, попита защо вместо Стратегията не се въведе Закон за детските ясли. "Защо ще дойдат да гледат у нас, а не в държавните учебни заведения?", попита тя и разказа, че на 2 г. и половина дъщеря й е била затворена на тъмно в детските ясли, защото се напикавала. След като жената подала жалба в общината, отговорили, че няма нередности.

11-годишната Ивана Пеева дефилира в протеста със собственоръчно направен плакат с надпис "В прегръдките на мама, прегръдките на тати - там е най-добрият дом за мен". Запитана защо е на площада, петокласничката отвърна: "За да не ме отнемат". Запитана кой й е казал това, тя отговори: "Всички".

След като протестиращите изпяха националния химн, те скандираха "Сърце, душа за България!".

Подробности и още гледни точки по темата четете във вестник "Марица" в понеделник.

Снимки от Атанас Кънев, Никола Николов, Вероника Фетфова