Протест блокира пътя Смолян-Мадан заради огромното свлачище

Протест организиран във Фейсбук блокира пътят от Смолян за Мадан, Златоград и Гърция за около час тази сутрин. Недоволни граждани се събраха на затворения от 10-ти март път т.г. главен път, заявявайки че негодуванието им ги е организирало спонтанно, с искане да започне незабавно отстраняването на падналите камъни на срутището и да се пусне движението по основния път.

Те настояват да видят активна работа на АПИ за укрепване и разчистване на свлачището. Пътуващите по направлението трябва да използват всеки ден обходни маршрути, удължаващи значително трасето като време и разстояние. Според протестиращите от селата наоколо, Мадан и Смолян, на мястото не се извършват никакви дейности по разчистване на свлачището. Заради огромното свлачище бе пуснат обходен път над него. "Новият път е опасен, по него падат много камъни, има огромни наклони, крие рискове и стават постоянно катастрофи. Ако стане на него голяма трагедия кой ще поеме отговорност?! Плащаме винетки и пътни данъци, къде отиват нашите пари, че 5 месеца не може да се разчисти свлачище. Разходите ни за гориво и време са двойно повече", казват недоволните.

Транспортни фирми обявиха, че през срутището минават камиони на съсобственика на ЦСКА Юлиян Инджов, който има в близост асфалтова база, докато те оставят камиони и коли в Смолян. Според недоволните предприемачи, хора на строителния бизнесмен местели огромен камък и преминавали под срутището, а другите търпят загуби с обходни трасета и двойни разходи. "До 15-ти септември едно от платната ще бъде пуснато. Извършват се аварийни укрепвания и се чака доставката на високоякостни мрежи от Швейцария за задържане на скалните маси с анкери.

Ангажиментът е поет от председателят на Агенция "Пътна инфраструктура", каза пред протестиращите областния управител на Смолян Недялко Славов. Хората обаче заявиха, че до 1 август ако не видят реални дейности за разчистване на срутището ще излязат на нови протести.

Те предлагат по обходния път да върви потока в едната страна, а по едното платно край срутището да върви потока към другата страна на областта, до пълното разчистване на камъните по основния път. И заявиха, че щом 40-тонни камиони, които минават покрай срутището всеки ден не предизвикват нови свличания забраната за леки автомобили е неадекватна и дразни всички.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?