Подай сигнал

Пропуснахме 125 млн. за Водния проект

Сега ЕС дава 80,7 млн. лева по оперативна програма "Околна среда 2014 - 2020"

Пловдив

от Валя Йеремиева 914 прегледа 0

Зам-кметът Розалин Петков и зам.-министърът на околната среда Нено Димов подписват договор за Водния цикъл

Проектът за Воден цикъл беше подготвен преди осем години по време на мандата на кмета Славчо Атанасов. Документацията тогава движеше неговият заместник Георги Търновалийски, който сега е депутат.

През 2011 г., след като Иван Тотев спечели първия си мандат на градоначалник, проектът беше подложен на ревизия най-вече в частта, която касае преработка на градските утайки и реконструкцията на Пречиствателна станция. С актуализирания вариант Община Пловдив кандидатства по оперативна програма „Околна среда” с надеждата МРРБ и Брюксел да одобрят финансиране в размер на 128 млн. лева. До споразумение и сключване на договор обаче така и не се стигна.

Посочват се различни причини за неуспеха. Така за разлика от много по-малки общини Пловдив, който има крещяща необходимост от подмяна на остарялата канализация, пропусна възможността в първия програмен период на ЕС. В много от кварталите съоръженията са строени през 30-те години на миналия век при кмета Божидар Здравков, а питейната вода все още се доставя по забранените в половината свят етернитови тръби. Всъщност те няма да бъдат подновени и с новия проект.

Според предшествениците на сегашното управление вина за предишния провал носи екипът на сегашния кмет, тъй като не е успял да защити проекта, който е бил връщан със забележки от МРРБ.

Според Иван Тотев обаче проблемно е било ДДС-то, което трябва да бъдат платено от местния бюджет. Става дума за над 25 млн. лв. и това не е изгодно за Община Пловдив.

Финансирането беше отложено за следващия период на европейската програма "Околна среда 2014 - 2020". През есента на миналата година Община Пловдив отново е представила апликационната форма и едва в началото на април 2018 г. министърът на околната среда и водите Нено Димов и зам.-кметът Розалин Петков парафираха договора за „Интегриран проект за водите на град Пловдив - етап 1“. Той включва реконструкция, модернизация и доизграждане на Пречиствателната станция за отпадъчни води на град Пловдив, реконструкция на водопровод и канализационна мрежа в район „Северен“ и рехабилитация на главен колектор VII.

Общият размер на инвестицията е над 115,3 млн. лв. Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ осигурява безвъзмездна финансова помощ в размер на 80,7 млн. лв. Останалите средства са от общинския бюджет.

Общинският съвет вече гласува решение за осигуряване на 16,7 млн. лева за водния цикъл на Пловдив. Иван Тотев твърди, че намаленото европейско финансиране няма да се отрази върху обема на дейностите, които досега са били планирани по проекта. Според кмета при новите условия отпада необходимостта Община Пловдив да плаща непосилното ДДС. Има още едно предимство - ще бъде подменена настилката на всички улици, където предстои обновяването на водопровод и канализация.

Коментари