Променят правилата за "Гражданска отговорност"

Само глоба ще се налага за липса на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ и вече няма да се регистрират коли без полица. Тази промяна по всяка вероятност ще залегне в новия Закон за движенията по пътищата, след като настоящият се разделя на три части, съобщава началника на Пътна полиция комисар Бойко Рановски след обсъждане на проектите на кръгла маса с експерти по безопасност на движението, пише „Телеграф“.

Само за миналата година автоматично е била прекратена регистрацията на около 850 000 коли от общо малко над 4 милиона моторни превозни средства, след като собствениците им са пропуснали да платят следващата си вноска за „Гражданска“. „Преценихме, че паричната санкция е достатъчно сериозно наказание и няма нужда от дерегистрация на автомобилите“, обясни Рановски.

Експертите от МВР, които са писали проекта за нов закон за шофьорите, са добавили и възможност, с която на място при проверка на пътя на нарушителите да се връчват не само фишовете, които не са платили, когато е трябвало, а и наказателни постановления. „70% от връчените глоби се плащат. По този начин ще вдигнем процента на издължаване“, уточни шефът на КАТ.

Очакват се множество промени в правилата на движение, с които ще се размени предимството на пътя, уточниха от Пътна полиция. Ако в момента при булевард в локално платно, колата в локалното е с предимство, ако се движи направо, а колегите му надясно, в текст в закона нещата се обръщат. Въвежда се и абсолютно предимство на шофьорите в кръгово кръстовище, когато вече са в него.

Междувременно на водачите ще бъде разрешено да паркират колите си поне 21 метра от пешеходни пътеки, за да има видимост както за тях, така и за пресичащите. За първи път в България ще бъдат въведени т. нар. зона 30, в която на практика пешеходецът е цар и винаги е с предимство. „Тя ще се изгражда на определени места с изключение на големи пътни артерии като булеварди“, казаха още от КАТ.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?