Промените в НК превръщат всеки българин в потенциален престъпник

Това не е мярка срещу корупцията, а опит за връщане на диктатура

Министерският съвет предложи промени в Наказателния кодекс, чиято обявена цел е да се пребори „корупцията в частния сектор“. Ако промените бъдат приети, всеки служител в частна фирма ще може да бъде обявен за „длъжностно лице“ и обвинен в „длъжностно престъпление“. „Това не е мярка срещу корупцията. Това е насърчаване на корупция чрез въвеждане на огромна власт върху бизнеса и работещите хора“, категорична е Каназирева.

"Съюз за Пловдив“ е против тези промени. В противен случай ще заживеем в държава от престъпници.

"Ако утре си поръчате нов диван и не сте доволни от работата на мебелиста, ще можете да подадете сигнал срещу него в прокуратурата. Ако пък решите да го почерпите с нещо по време на работата, той може да подаде сигнал срещу вас за опит за подкуп на „длъжностно лице“.

Най-големите организации на бизнеса, Висшият адвокатски съвет и Върховният касационен съд вече предупредиха, че този път е опасен. "Съюз за Пловдив“ очаква повече организации и хора да кажат, че не искат и няма да допуснат да живеем в диктатура на страха.

"Обсъжданите в парламента промени на практика ще заличат повече от век от развитието на България. В целия нормален свят има граждански съд и само той е мястото, където гражданите и фирмите изясняват споровете си. Да не би сега някой да иска да премахнем това завоевание на демокрацията и да заживеем под властта на военен трибунал?", коментира лидерът на „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева.

“Въпросът не е дали тази, или друга промяна в закон ще бъде приета и не дали това, или друго правителство ще я налага. Подобно погазване на демократични и правни принципи чрез налагане на свръхцентрализация е добро за всяка номенклатура. А номенклатурата няма цвят. Безалтернативността в българската политика, за която повечето хора говорят не се е случила просто така, тя настъпва бавно чрез подобни законодателни промени, на които не обръщаме внимание, изяждайки парче по парче демократичния ред и замествайки го с апатия, докато и нашият избор бъде отнет”, категоричен е Евелин Парасков от  "Съюз за Пловдив“.

"Съюз за Пловдив“ предупреждава, че целите на подобни промени са две: първо, да се създаде атмосфера на постоянен страх у българите – всеки може да бъде виновен, всеки може да бъде обвинен. В България няма толкова прокурори, които да следят и преследват всяко разминаване в търговския оборот, но това ще даде власт произволно да се избира срещу кого да задвиже държавната машина и кого да пощади.

"Така се осигуряват зависими и уплашени избиратели – задължително условие за диктатура.

Втората цел е по този начин да бъде унищожена в зародиш всяка възможност за политическа алтернатива. Първо се прие такъв антикорупционен закон, който позволява почти произволно преследване на хората, които се занимават с политика. Сега се прави опит всички българи да бъдат превърнати в мишени. Няма съмнение срещу кого ще бъде прилаган законът – срещу неудобните на властта".

Категоричната позиция на  „Съюз за Пловдив“  е, че предложените промени на Наказателния кодекс  не трябва да се приемат.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?