Прокуратурата внесе нов обвинителен акт срещу Янков и сие

С разпореждане от 12.01.2016 г. Пловдивският окръжен съд, без да насрочва делото в открито съдебно заседание, го прекрати и върна на прокуратурата за отстраняване на допуснатите процесуални нарушения. Това стана по настояване на адвокат Мария Гърбатилова, защитаваща един от периферните играчи в схемата - Живко Бабачев.

На практика на обвинението не бе даден шанс да обобщи анализите на вещите лица. Така Сотир Янков, неговата съпруга, дъщеря му и другите единадесет първоначално привлечени като обвиняеми се разминаха с реален съдебен процес. Те бяха арестувани при мащабна акция през 2012 година, когато бяха засечени за измама в размер на 5,5 млн. лева от ДДС.

След продължило близо 3 години разследване прокуратурата най-после разписа обвинителния акт и групата застана за пръв път пред съда на 12 октомври 2015 година. 3 месеца по-късно обаче всички до един излязоха от ареста с различни мерки за неотклонение и до момента срещу тях няма никакви процесуални действия.

Според прокуратурата в разпоредбите на съда са изпълнени, като всички описани пропуски са отстранени. Прокуратурата отново настоява, че става дума за финансови нарушения в особено големи размери, реализирани от организирана престъпна група. Новият акт е внесен на 16 януари, а делото влиза отново в съда на 11 април.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?