Проговори пловдивчанката, зарязала болното си дете ВИДЕО

Десетки доброволци са поискали да помагат в грижата за изоставеното от родителите 7-годишно дете, което се нуждае от спешна сърдечна трансплантация. Екипът на Нова тв успя да открие майката на детето. Тя отказва да подпише декларация момиченцето й да бъде гледано в приемно семейство и настоява то бъде настанено в кризисен център.

„Защо го изоставих? Защото сме в трудно положение. Мъчно ми е. Даже ми е много мъчно. Не заспивам. Аз по цяла вечер плача”, казва майката на изоставеното дете - Десислава Щерева.

27-годишната Десислава е майка на 4 деца. Мъжът с когото живее е припознал само две от тях. Семейството обитава стара барака извън регулацията на пазарджишкото село Левски. Твърди, че в къщата, в която отглежда и останалите си три деца има ток и вода, но няма необходимите битови условия, за да се грижи за болната си дъщеря. От миналата година, когато лекарите й поставили диагнозата кардиомиопатия трябвало непрекъснато да посещават болници, защото състоянието й се влошило.

„Имам още три ученици. Не мога да ги изоставя в момента сами, бащата е на работа. Не мога да ги изоставя и да отида в болницата. И трябва детето да бъде при лекари в сигурни ръце. Аз предприех това, да оставя детето. Защото аз нямам понятие, нещо като стане, не знам какво да направя. Детето ми може да си отиде в ръцете ми. Аз това няма да мога да го преживея”, каза майката на изоставеното дете - Десислава Щерева.

Майката, която е безработна не крие, че другият мотив, заради който изоставила детето си е финансов. Лечението на момиченцето било твърде скъпо. „В седмицата отиват по 70 лева за лекарства, за седмица, а представете си за седмица колко ми отиват. Тя получава 350 лева пенсия. Аз за какво да ги дам - дали за храна, дали за лекарства, само за лекарствата й не стигат. Мъжът ми за месеца изкарва поне 600 лева и където има - там работи. Получавам 120 лева детски. Това са направо нищожни пари”, коментира още тя.

Според кмета на селото семейството не е кандидатствало за социални помощи. „Не са работили някъде на договор. Били са на подпомагане към кметството на 4-часов работен ден. От две години нямам спомен да са на подпомагане, просто не заявяват да полагат такъв труд. Иначе сме ги подпомагали тази година се раздаваха хранителни пакети и дадохме на семейството”, заяви кметът на село Левски Славчо Мавров.

7-годишното момиченце, което е в болницата дори не е записано на училище. По думите на кмета двете по-големи деца също често отсъствали. „Миналата година и двамата родители бяха излезли в чужбина, ако се нелъжа в Португалия бяха отишли, пак сезонна работа,месец-два, но бяха оставили децата на дядо си по бащина линия”, каза още Мавров.

Засега майката отказва да подпише декларация детето й да отиде в приемно семейство. Иска да бъде настанено в кризисен център с постоянно лекарско наблюдение. „Тя дори да бъде настанена в институция, аз ще ходя два пъти в седмицата при нея. Няма да си изоставя детето”, казва Щерева.

„Аз искам да ме чуе целият свят. Искам да се намери донор за моето дете, за да може да си я прибирам. Не знам другите какво говорят и какво правят, за децата ми съм си добра майка”, допълни още тя.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Наско

Наско

19.04.2019 | 10:28

От Нова тв с бащата трябва да говорят не само с майката. Аз съм им комшия. Той искаше да ги изгони всичките. Искаше да изгони и майката с всичките деца, ако не махнат болното и тя за това предпочете да го остави и за това не може да се откаже от него. Защото онзи ги заплаши че ще ги изгони на улицата. Тогава сама жена с 4 деца и едното болно какво да прави? Айде кажете?

Отговори
1 0
Аря

Аря

19.04.2019 | 10:20

Ама ибтози мърльо кмета как гледа в земята. Защото лъже и не иска да си признае, че много пъти са отказвали помощи точно за това семейство.

Отговори
2 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?