Подай сигнал

Професор от Русия дари ценни картини

Дарението ни развълнува много, сподели директорът на карловската галерия

Регион

от Цветана Георгиева 483 прегледа 0

Професор от Русия дари ценни картини

Ценно дарение получи Общинската художествената галерия в Карлово. Жестът е на заслужилия художник на Руската федерация проф. Владимир Иванович Рузин от Държавния университет „Александър и Николай Столетови“ в град Владимир, Русия. Рузин, един от най-големите съвременни художници, подари три картини на Карлово. Пратката бе адресирана до директора на галерията Димитър Рашков, който бе избран за почетен професор в университета в град Владимир.

Творбите са оригинални графични с размери 50х80 см.

Запознахме се с проф. Рузин в университета в град Владимир при гостуването на карловската делегация , припомни проф. Рашков. Той бил там със заместник-кмета на Карлово инж. Стойо Карагенски, за да участват в откриването на бюст-паметник на Александър Столетов, известен учен физик, брат на ген. Николай Столетов. Монументът е дело на Димитър Рашков, както и по-ранният бюст -паметник на ген. Николай Столетов. И двете скулптурни фигури са дарение за университета.

По това време бе церемонията, на която карловският скулптор и директор на галерията бе обявен за почетен професор на руския университет. Тогава бе открита изложба на проф. Владимир Рузин, на която двама с Димитър Рашков се запознали и разговаряли. Бях силно впечатлен от творбите на руския ми колега, спомня си Рашков. Двамата говорихме дълго за изкуство. Миналия ден получихме неговото дарение, което много ни развълнува и което оценявам много високо, сподели директорът на карловската галерия.

Коментари