Проф. Мермерски разкрива всички лечебни качества на динята

Живеем в изобилие, което често пренебрегваме и така стигаме до лекарския кабинет, казва ученият със световно признание

Ако иска да живее дълго и да е здрав, българинът  трябва да се прекланя най-вече пред плодовете, зеленчуците, гроздето, бобовите култури, меда, млякото. Това е съвет на проф. д-р Христо Мермерски, автор на 31 книги в областта на целебното и здравословното хранене, народната и природната медицина. Някои са преведени в САЩ. Книгите на професора са плод на 6 десетилетия научна работа. Описал е съдържанието на хранителни вещества и елементи в 100-те най-лечебни и най-любими на българите храни, както и болестите, които те предотвратяват и лекуват.

Ценни съвети за храните, които могат да ни поддържат в отлична форма, съдържа и последната книга на именития учен - „Как да пречистим и да подмладим нашия организъм".

Описал е в трудовете си уникалните качества на всеки плод и зеленчук, които често не оценяваме. Мъдростта: "Вода гази, жаден ходи!", важи  особено за пловдивчани - живеете в изобилие от плодове и зеленчуци, които редовно пренебрегвате, често от незнание, казва проф. Мермерски.

В своята нова поредица „Марица" предлага на читателите си хранителните и лечебните качества на най-полезните плодове, представени детайлно от проф. Христо Мермерски.

Царица диня пази сърцето и бъбреците, гони рака  

Неслучайно наричат динята "питие на пустинята". Тя е незаменим освежаващ плод в сухи и топли райони.

Лечебните качества на динята са многобройни:

1. Действа ободряващо при висока температура.

2. От древността се използва при силно изтощение след прекарано тежко заболяване под формата на сгъстен сок от плода - "мед от дини", с високо захарно съдържание.

3. Препоръчва се при високо кръвно налягане.

4. На повишените стойности на калия се дължи диуретичният ефект на динята. Затова сокът <210> се използва като ефикасно лечебно средство при възпаление на бъбречното легенче, камъни и пясък в бъбреците, възпаление на пикочните пътища.

5. Употребява се още срещу отоци при сърдечна недостатъчност и за тонизиране на сърдечната мускулатура. Намира приложение при възпалителни процеси на черния дроб и жлъчния мехур, както и при пясък и камъни в него. 

6. Поради наличието на голямо количество желязо и фолиева киселина диненият сок се препоръчва при анемии.

7. Тъй като е с ниско съдържание на захароза, динята е полезна за диабетици.

8. При редица заболявания, включително затлъстяване, се назначават динени разтоварващи дни. 

9. Отвара от динени кори оказва диуретично действие.

10. Консумацията на дини подобрява жизнеността на полезната микрофлора в червата и съдейства за отделяне на холестерола от кръвта. А целулозата на плодовото месо подпомага функцията на стомашно-чревния тракт, което е много полезно при запек.

11. Съдържащите се в плода витамини - С и фолиева киселина, оказват противосклеротично действие. Затова дините са добро профилактично средства срещу атеросклероза при възрастни хора.

12. Дините основно се състоят от вода, различни захари, витамини, минерални соли, баластни вещества и органични киселини, които им придават специфичен свеж, приятен вкус.

13. Захарите в дините са три вида - глюкоза, фруктоза и захароза. Те са много полезни, защото лесно се усвояват от организма и бързо доставят енергия до жизненоважните органи.

Това е особено важно за бързорастящия детски организъм. Най-добре е нуждата на детето от захар да се задоволи с тези плодове вместо с рафинираната бяла захар.

14. Консумацията на дини, които са богати на баластни вещества, намалява нивото на холестерола. При липса в менюто на достатъчно баластни вещества в гънките на червата се развиват гнилостни процеси, предпоставка за заболявания, включително рак на дебелото черво. 

15. Витамините, които се съдържат в дините и пъпешите, са от групата на водноразтворимите - основно С и А, под формата на бетакаротин. Витамин С поддържа здравината на кръвоносните съдове, костите и венците, подпомага заздравяването на рани. Бетакаротините неутрализират свободните радикали, които увреждат клетката, и вероятно по този механизъм предпазват от някои видове рак. Освен това бетакаротините укрепват лигавицата на дихателните пътища и така я предпазват от вируси и настинки. Дневните нужди от витамин С се задоволяват с 300 грама диня. Витамините в плодовете се усвояват много по-добре и са по-пълноценни от синтетичните.

16. Дините съдържат и много желязо - те са на трето място след спанака и зелената салата. В зеленчуците и плодовете желязото е с по-ниска биологична активност, отколкото в месото и жълтъка, но също е много полезно за децата и се усвоява лесно. 

17. Водата е основната съставка на динята. Тя е много ценна, защото е свързана с глюкоза, бързо се всмуква в червата и бързо утолява жаждата. Това е особено важно през горещите дни, когато се потим обилно и имаме повишена нужда от бързо усвояващи се течности.

Дините са мощен диуретик - бързо изхвърлят течностите от организма чрез уриниране, а с тях и отпадните продукти от обмяната на веществата. Ускореното отделяне на урина прочиства бъбреците, което прави дините особено полезни при бъбречни заболявания.

18. Използват се успешно при инфекции на пикочните пътища, за лечение и предпазване от бъбречно-каменна болест. 

19. Добро действие имат и при възпалителни заболявания на черния дроб и жлъчката. 

20. Дините са не само вкусни, но съдържат и важни биоактивни вещества. Богати са на бетакаротини, ликопин, аденозин. Съдържат баластни вещества, ситостерини, калий.

21. Дините са полезни за сърцето по три причини: високото им съдържание на антиоксиданти - бетакаротин и витамин С, помага за избягването на вредите от окисляването и на холестероловите отлагания по стените на кръвоносните съдове. Големият процент калий допринася за  понижаване на кръвното налягане и е важен за добро функциониращо провеждане на дразненията и възбудимостта на сърцето. Антитромбозното вещество аденозин пък пречи на съсирването на кръвта и разширява коронарните съдове. Така предпазва от тромбози и сърдечен инфаркт. Баластните вещества и ситостеринът -фитостерин, съдържащ се в дините, подпомагат нормализирането на нивото на холестерина в кръвта. 

22. Дините съдържат силни противоракови биоактивни вещества: каротиноидите бетакаротин и ликопен. Специалистите от Националния институт за рака на САЩ препоръчват редовна консумация на дини, за да имаме достатъчно "ловци" на радикали в кръвта си и да се предпазваме от рак.

159-килограмов гигант влезе в Гинес

Динята има 1200 разновидности и се отглежда в 100 държави по цял свят. Смята се, че за първи път плодът се е появил в Южна Африка. 

Най-голямата диня в света - 159 кг, регистрирана в Книгата на рекордите на Гинес, е отгледаната през 2013 г. в щата Тенеси от Крис Кент, счетоводител по професия.

Най-много дини в света се произвеждат в Китай - 79 милиона тона, следван от Турция и Иран, съответно по 3.9 и 2.8 тона. 

Китайските агрономи се прочуха със селекция на дини в нестандартна форма - във форма на сърце, куб и дори пирамида.

След най-популярните сортове дини са Sugar baby, Sangria, Starlight, Jubilee, Starbrite, Crimson Sweet, Пурпурна сладка, Искра, Мраморна, Чарлстън Грей, Lunny.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Диньо Динев

Диньо Динев

18.08.2019 | 10:37

Начи,.. Турция произвежда 3.9 тона карпузи, а Иран 2.8 тона......Ами нашенците от Любимец произвеждат толкова от един декар двор... А тая "Мраморна" диня трябва да е кръстена на професора Мермерски. Сигурно е много зелена отвън и много червена отвътре.

Отговори
0 0
SS

SS

18.08.2019 | 10:11

Професора по аграрни машини! 60 г. преписва от книжка в книжка компилира и преиздава.Това се води научна дейност. Какъв точно научен експеримент,къде и как е направен лично от него някога? Пример: Отдавна се знае ,че мита за многото желязо в спанака е техническа грешка с десетичната запетая. Но упорито продължава да се "информира" една и съща глупост. Многото вода с фруктоза не утолява най-бързо жаждата, а напротив-фруктозата консумира вода при разграждането си. Това го знаят и използват всички производители на безалкохолни напитки. Просто в динята има достатъчно вода за всички :-) И още общи пожелания като динята лекува рака защото има витамин С.

Отговори
2 0
Шаци

Шаци

17.08.2019 | 22:18

Не стана ясно къде другарят Мермерски е станал професор - в Етиопия или в Судан? И той като другаря Пимпирев и оня, професора от Мали, здраво, по цоциалистически са захапали бозките и цокат ли цокат.

Отговори
1 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?