Проф. Мария Модева: Промяната трябва да започне от Пловдив

Пловдив е град с огромни традиции в културата и духовността и именно от тук трябва да започне промяната, която да замени авторитарното управление у нас с истински демократично. Това заяви проф. Мариела Модева – културолог, журналист и кандидат за евродепутат от „БСП за България”.

В навечерието на 24 май БСП - Пловдив закри предизборната си кампания с дискусия на тема „Културното наследство на Пловдив – социални и цивилизационни аспекти в контекста на Европейска столица на културата 2019”. Ние от БСП винаги сме имали активно отношение към културната политика и събитията, свързани с инициативата "Пловдив 2019". За съжаление голяма част от очакванията не се реализират, а потенциалът на Пловдив е много по-голям, каза пред репортер на "Марица" Красимир Трифонов, председател на БСП Пловдив. Според него обаче в работата на общинската фондация липсва прозрачност и диалог с експертите, гражданите и самите творчески гилдии, което оставя големите пловдивски творци далече от инициативата. Самият той е магистър по културен туризъм и културно наследство.

Проф. Модева изтъкна, че темата за културата трябва да присъства в дебата за Европейския парламент. Тя посочи като свои приоритет подкрепата на програмите „Творческа Европа”, „Хоризонт 20+” и „Европейски културен чек”, които позволяват всеки да има достъп до културно съдържание. Нейната кампания е насочена към издигането на авторитета на страната ни като държава с многовековна духовност. България е трета в Европа по богатство на културното наследство след Италия и Франция, а Пловдив е уникално място, където се срещат различни цивилизации.

Проф. Модева е избрала като лична кауза да работи за увеличаването на средствата за културни проекти. Според нея в момента в България има девалвация на ценности, правят се опити за промяна на историческите факти и манипулация под влиянието на чужди фондации. Авторитарното управление, което разполага с огромен финансов ресурс, се опитва да омаловажи забележителните постижения на нашата страна в областта на културата. Проф. Модева акцентира върху задачите, които стоят пред българската общественост и пред държавата: да се стимулира публично-частното партньорство в културната сфера, нашето наследство да се опазва и популяризира.

По повод Европейската столица на културата тя коментира, че не са оползотворени възможностите, които предоставя инициативата, липсва един интегриран подход за популяризиране на културните артефакти, няма цялостна концепция за съхраняване, реставрация и презентиране на културните ни ценности. Липсват положителни новини за града ни в европейската преса. Не се забелязват потоци от туристи, които би трябвало да посещават града ни.

Пловдив е модел за толерантност и сътрудничество, той трябва да демонстрира как културата изгражда мостове между народите, каквато е идеята на ЕСК. Девизът „Заедно” напомня, че трябва да се създават съвместни културни проекти между европейските градове, но в Пловдив те липсват. Проф. Модева изрази своето впечатление, че в града ни се наблюдават гражданска енергия и стремеж на обществеността да не се позволи да се компрометира концепцията за ЕСК. Хората тук имат будна гражданска съвест и големите промени у нас винаги са започвали от Пловдив. Сега отново ще е така, смята проф. Модева.

Като свои лични задачи и цели в бъдещия Европарламент тя посочи:

Промяна на нормативните документи за участие в проекти.

Увеличаване на бюджета за културни и образователни програми„

Усъвършенстване на надзорните функции – проверка срещу злоупотребите с европейски средства за културата.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?