Проф. Кантарджиев обясни кои хора са най-уязвими от западнонилската треска

Най-застрашени от усложнения на нервната система при заразяване със западнонилска треска са възрастните хора над 60 години. Това заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пише Блиц.

Той информира, че миналата година смъртните случаи след ухапване от комар и заразяване са десетки в Сърбия, Гърция и Румъния.

По думите му мерките против комарите и пръскането на тревните площи е трябвало да започнат през март и април месец.

„Най-важното е да се започне с унищожаване на комарите във водоемите, заблатените и мочурливи места. Когато унищожаването на комарите във водоемите се прави няколко пъти годишно и се съчетава с пръскане – тогава резултатът е най-добър.

Фактически преди две седмици, знаете, държавата даде една не малка сума от над 3 млн. лв., за пръскане със самолети по Дунава, където наистина, тази година, поради влажното време и високото ниво на Дунава преди два месеца, имаше много голяма популация на комари“, обясни проф. Кантарджиев.

Той каза още, че е важно вечер комарите да не се допускат в спалните помещения.

Професорът успокои, че популацията на тигров комар в България не пренася опасни болести като чикунгуня.
 
Професорът съобщава, че 95 са случаите на вирусните менингити от началото на годината в нашата страна. По думите му броят на случаите е с 35 повече в сравнение с миналата година.

„Това са възпаления на централния мозък, причинени от вируси. Тежки състояния със загуба на съзнание, силно главоболие и схващане на врата. Понякога се появява и треска“, обясни проф. Кантарджиев. Той посочи, че се причиняват от две групи вируси.

„Едните са двукрилите комари. Нашенският комар пренася западнонилската треска. Другият вид са папатаците, които пренасят треска, наречена „тоскана“. В случай на установени симптоми да се потърси незабавна медицинска помощ в неврологично отделение“, посочи още проф. Кантарджиев.

Той посочи още, че през тази година у нас няма доказан случай на западнонилска треска, но пикът на болестта се очаква в края на август и началото на септември.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
фф

фф

02.08.2019 | 09:52

чикунгуня

Отговори
0 0
мхм

мхм

02.08.2019 | 09:00

Професор Кантарджиев е професор, колкото аз съм генетично увредена хлебарка... Аман от пишман "професори"!

Отговори
1 2

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?