Проекти за устойчиво управление ще подпомагат развитието на сектор „Безалкохолни напитки“ в България

Образователната програма „Лидерство и иновации за устойчиво развитие“ е уникално академично партньорство между бизнеса и университетския сектор на глобално ниво

На официално събитие по повод на закриването на първия сезон на образователната програма „Лидерство и иновации за устойчиво развитие“ бяха представени проекти за ефективното управление на ресурсите в сектор „Безалкохолни напитки“. Програмата бе лансирана за пръв път в България през март 2018 г., предоставяйки на професионалисти от сектора възможност за придобиване на знания за устойчивото развитие в бизнеса. Тя е разработена съвместно от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (АПБНБ) и Американския университет в България (АУБ) със съдействието на международно утвърдени университетски преподаватели. На събитието присъстваха представители на бизнеса, държавната администрация и образователните институции в страната. Закриването се състоя вчера в 19 ч. в Центъра за образование и култура „Илиев“ на АУБ. Специален гост на церемонията беше президентът Росен Плевнелиев (мандат 2012 г. - 2017 г.), посланик на Американския университет в България.

„Устойчивото развитие е магическо понятие.

Това е дума, която ни докосва, защото има реално отражение във всеки аспект от нашата дейност. Живеем във време, в което не можем да си позволим да бъдем безучастни. Именно отговорното лидерство е умението, от което се нуждаем, за да допринесем за бъдещото развитие на България и за изграждането на мрежа от активни и будни млади хора, които да работят за създаването на култура на устойчивостта. А това включва както устойчивото управление на ресурсите и опазването на околната среда, така и стремежа към образование и знания по темата“, каза по време на церемонията г-н Росен Плевнелиев.

В тазгодишното издание на програмата се включиха общо 16 специалисти от различни сфери на бизнеса и администрацията. Обученията се проведоха изцяло на английски език и имаха за цел да предоставят актуална информация и знание в областта на устойчивото развитие, корпоративните социални иновации и лидерството. Амбицията на организаторите е да продължат обучението и през тази година, като надградят съдържанието и обхвата му.

„Интересът при реализацията на първия обучителен курс доказва значимостта на програмата и идеята, която стои зад нея. Нашата мисия е да допринесем за формирането на лидери на промяната, които да работят за устойчивото бъдеще на България. Щастливи сме, че открихме съмишленици и поздравяваме всички участници за тяхната мотивация по време на обучението и изготвянето на индивидуалните им проекти“, коментира Жана Величкова от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки.

„Ние сме фокусирани върху предлагането на качествено образование, а именно - образование, което формира начин на мислене и дава посока на развитие.

Радваме се, че реализирахме тази програма по идея на бизнеса, тъй като тя е насочена изцяло към създаването на допълнителна стойност, предприемането на конкретни действия и постигането на дългосрочни резултати. За нас това е сбъдната мечта. Гордея се, че имахме възможност да сме част от този проект, който се стреми да промени не само бъдещето на България, но и да допринесе за устойчивото развитие на целия регион“ -сподели доц. д-р Емилия Занкина, зам.-ректор на Американския университет в България.

Проектите на участниците в програмата, представени на събитието, бяха посветени на ефективното управление на ресурсите; стратегическото планиране в сферата на устойчивото развитие; изграждането на мрежа от партньори; споделянето на добри практики и примери в сектора; рециклирането на отпадъците и повторното им използване в производството. Всеки от участниците трябваше да идентифицира лидерството в областта на устойчивостта и предизвикателствата пред иновациите, както и да работи по индивидуален проект. Обучителните модули включваха също така практически упражнения и работа в екип, предоставяне на актуална теоретическа рамка и достъп до допълнителни източници на информация. „Образователната програма „Лидерство и иновации за устойчиво развитие“ е едно уникално академично партньорство между бизнеса и университетския сектор на глобално ниво.

Програмата е създадена, за да предостави на лидерите инструментите и уменията, необходими на компаниите и организациите в 21. век“. Това каза професор Уенди Пърсел, преподавател в Харвардския университет и председател на програмата. „Искаме бизнесът и обществото да процъфтяват и да създават стойност на местно и международно ниво, както и да работят в подкрепа на изпълнението на глобалните цели за устойчиво развитие“, добави тя. „Нашият свят е изключително свързан и взаимозависим и лидерите, които имат холистичен подход и предприемаческо мислене, са тези, които ще осигурят конкурентоспособна и устойчива бизнес стойност", каза още професор Пърсел. В заключение тя обобщи, че „първата кохорта на програмата се състоеше от невероятни хора, съсредоточени върху професионалното и личностното си развитие като лидери, имащи пряко отношение към приобщаващото икономическо развитие на България. За мен беше искрено удоволствие да видя как тази ангажирана група от лидери създадe своите проекти на промяната, които поставят устойчивостта като приоритет в днешния ден“. 

Програмата „Лидерство и иновации за устойчиво развитие“ бе създадена в рамките на по-широката инициатива „Кристално чисти“, лансирана през април 2017 г. от 8 компании, членове на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България. Нейната цел е да се въведат правила и контрол, които да наложат спазването на най-високите стандарти за качество в сектора и развитието на чиста, отговорна и прозрачна бизнес среда - както в бутилираща индустрия, така и в българската икономика като цяло.

Повече информация за програмата е налична на адрес: https://www.aubg.edu/sustainability-apply, както и на Фейсбук страницата: https://www.facebook.com/aubg.slip/

ЗА АПБНБ:

АПБНБ представлява над 70% от пазара на безалкохолни напитки, включително и бутилирани води. Членове на Асоциацията са утвърдени, социалноотговорни компании, които следват най-високите международни стандарти за качество и са ангажирани с дългосрочното икономическо и социално развитие в страните, в които оперират. Учредена през 1996 година, АПБНБ формира облика на индустрията у нас и е дългогодишен член на европейските браншови структури на бутилировачите на вода (EFBW), на производителите на безалкохолни напитки (UNESDA) и на Европейската асоциация на производителите на сокове и нектари (AIJN).

ЗА АУБ:

Американският университет в България (АУБ) предлага висококачествено американско образование и се слави с успехите на своите възпитаници по цял свят.  Университетът заема водещи позиции в рейтинги по успех на възпитаниците с 99,8% от завършилите студенти, които започват работа или продължават обучението си в магистърски или докторски програми след дипломирането. АУБ се ангажира да подкрепя образованието през целия живот и да стимулира лидерството като отключване на човешкия потенциал, необходим за икономическия успех и социалното включване. Университетът осъзнава своята роля в подкрепа на устойчивото развитие чрез високите постижения в образованието.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?