Подай сигнал

Продават апартаменти без ДДС на млади семейства

Имоти

от ВЯРА ПОРЯЗОВА 2079 прегледа 0

Строители предлагат да се продават апартаменти без ДДС на млади семейства

Младите семейства, които купуват своето първо жилище, да бъдат освободени от ДДС. Така цената на сделката ще е поне с 20% по-ниска. Авангардната идея е на Националната асоциацията на строителните предприемачи. Тя цели да се улесни достъпът до покупка на имот у нас и да се подпомогне битката с демографската криза. Такава данъчна политика вече работи в Сърбия, Полша, Румъния и други европейски страни и дава добри резултати, посочиха строителите.

В резултат на все по-тежката администрация и растящия брой градоустройствени рестрикции крайният продукт на нашия сектор се оскъпява. Надявам се процесите да се облекчат и да не стигнем до ситуация, характерна за големите европейски градове, където 75% от населението не може да си позволи да закупи собствено жилище, посочи председателят на организацията Георги Шопов на събитие в столицата.

В момента младите семейства в България ползват данъчно облекчение за покупка на жилище с ипотечен заем. От годишната данъчна основа се приспадат лихвените плащания, направени през годината, но само ако са налице няколко условия - лицето да не е навършило 35 години към датата на сключване на договор с банката, ипотекираното жилище да е единствено за семейството и мъжът и жената да имат сключен граждански брак.

Напоследък политиците много се заиграват с косвения данък ДДС. От ДПС предложиха хлябът например като стока от първа необходимост да се облага с 5%. Българинът консумира 84 килограма хляб годишно, ако данъкът падне, това ще спестява на човек по 1.50 лева месечно, изчисли икономистът Владимир Каролев.