Подай сигнал

Прочута мистерия разтърси света с шокираща изненада СНИМКИ

Свят

от Екип Марица 1445 прегледа 0

Прочута мистерия разтърси света с шокираща изненада СНИМКИ

Мистерията около Ръкописите от Мъртво море или т.нар. Кумрански ръкописи продължава да се задълбочава. Учените, които работят с древните текстове са открили минерали върху хартията, които не могат да бъдат намерени в района около Мъртво море.

Кумранските ръкописи са набор от 981 различни текста, открити от 1946 до 1956 г. край древното селище Кумран в Палестина край Мъртво море.

Те съдържат третия най-стар оцелял до днес ръкопис на Стария Завед, както и много неканонични и небиблейски ръкописи, свидетелстващи за разнопосочна религиозна мисъл в юдаизма в тази епоха.

Според археолози Ръкописите от Мъртво море са едно от най-важните археологически открития в историята ни.

“Храмовият ръкопис”, който е обект на новото изследване, е един от най-големите и най-добре запазени от всички текстове.

Дължината му е общо над девет метра и в него е описан непостроен еврейски храм, както и различни методи за принасяне на дарове към боговете.

Учените от Технологичния университет в Масачузетс са открили минерали, използвани за запазване на хартията, които не са от местен произход.

Това предизвиква много въпроси относно произхода на текста.

При откриването на текстовете учените ги разделили на три групи според материала, от който са направени – от кожа, кафяв боядисан пергамент и небоядисан бял пергамент.

“Храмовият ръкопис” е от изключително тънък материал, като се смята, че е произведен от животинска кожа, разделена на две.

Той е единственият документ, който е консервиран с минерали извън региона на Мъртво море.

Освен мистерията около произхода на “Храмовия ръкопис”, откритието означава, че той ще може да бъде консервиран по-добре.

Източник: blitz.bg