Природната аномалия, ударила Плевенско, потресе всички

Над 24 часа не може да се стопи градушката, а над 45 000 светкавици са регистрирани пред последното денонощие

Унищожителна градушка в празничния 6 май съсипа реколтата в Плевенско и Ловешко. Както писахме най-големи са щетите в плевенското село Българене. За 20 минути вчера всичко е побеляло от ледените късо, цялата реколта е унищожена – и в дворовете, и в полята.

"Беше страшно – земя и небе се сляха", казва местният жител Николай Попов. Всичко в градината му е унищожено. Оказва се, че и днес някои от градовите зърна все още не са се стопили. 

Кметът на село Българене Симеонка Мусакова каза, че в тази ситуация кметството няма как да помогне на хората. Може да съдейства само при счупени прозорци и паднали керемиди. Щетите тепърва ще се описват.

В същото време стана ясно, че навлизането на студен въздух от север и преминаването на студен атмосферен фронт в Югоизточна Европа рязко понижиха температурите в много части на Европа. Нова снежна покривка над половин метър се образува в Алпите. Сняг падна и в Румъния, Сърбия, Хърватия и у нас в планините на Западна България.

Рязкото застудяване причини градушки по целия Балкански полуостров. По линията на студения фронт в Югоизточна Европа бяха регистрирани на 45 000 светкавици за последните 24 часа. Това обобщение на нетипичното време за началото на месец май направи Николай Василковски от Нова тв. Той цитира прогнозите на синоптиците, че дневните температури у нас остават ниски за сезона – между 9 и 18 градуса.

„По-студено ще е в западната половина на страната – между 9 и 14 градуса, на изток – до 18 градуса. Вятърът по обяд и в ранния следобед ще е най-силен. Скоростта на поривите в централните равнинни части на страната ще достига 70-80 километра в час. Особено бурен северозападен вятър се очаква в районите около река Дунав, както и в Пазарджишко и Пловдивско.

Хора загинаха заради лошото време, на което стана жертва Западна Европа, предаде Евронюз.

Ниски температури, придружени с дъждове и сняг, са обхванали Германия, Франция, Италия и Швейцария. Заради силни бури в Корсика, Сицилия и италианския град Мантуя, смъртта си са си намерили най-малко трима души. Необичано ниските температури са станали причина около 30 почитатели на техномузиката в централния град Гере да бъдат настанени в болници с измръзвания.

Снежни покривки са де образували в Германските и Швейцарските Алпи. Метеорологичната служба в Берн е казал, че валежите са ударили рекорд. "Снегът над нашия град се изваля на 4 май. Това бе най-късният такъв валеж от 1945 г. Тогава сняг е паднал на 1 май", е казал синоптик от столицата на Конфедерацията.

В 18 области е в сила жълт код за опасно силни пориви. Студеният арктически въздух, обхванал голяма част от континента, постепенно ще се оттегли в следващите 24 часа. В сряда сутринта все още ще е студено, но без валежи до слънчево време, въпреки в котловините на западна България ще има условия за образуване на слани.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?