Принцът, посетил "Столипиново", чукна 70

На 14 ноември принц Чарлз става на 70 години. Няма начин да не знаете кой е той - престолонаследникът на Великобритания, бившият мъж на принцеса Даяна. А за нас, пловдивчаните, той е малко по-различен герой. Ето как го помним ние, от далечната 1998 година (текстът е на колежката Велислава Попова):

“Бездомният принц, безпризорният наследник на английския престол продължи да върви, затъвайки все по-навътре в лабиринта на мръсните улички, гдето гъмжаха жалките кошери на нищетата”. Из “Принцът и просякът” - Марк Твен

Гърмят бомбички, децата крещят от радост, мургави тийнейджърки се смеят на номерата на млад ром, възрастна жена пере, седнала на тротоара, петима мъже играят карти. Отнякъде се чува “Рома рап”, нагиздено момиче притичва между две къщи с чиния зелева салата, няколко момчета варосват оградата на новопостроена къща. Слънцето в есенния следобед превръща делника в празник за пловдивския квартал “Столипиново”. 

Три хлапета са се покачили върху валяка, който асфалтира една от улиците в квартала. “Още три пъти да дойдат принцове и “Столипиново” ще грейне, разсъждава възрастен мъж, зарадван от ремонта на улицата. Хората свързват изчезването на дупките и калта под горещия асфалт с предстоящото гостуване на британския престолонаследник принц Чарлз.

През втория ден от визитата си (7 ноември - бел.ред.) в България принцът на Уелс ще разгледа Пловдив. Първото му посещение в родния град на неговия домакин, президента Петър Стоянов, е в ромския квартал “Столипиново”.

“Асфалтирането е случайно съвпадение. Улицата трябваше да е готова преди месец, но изостанахме с графика”, обясни служителка от общинската фирма “Инжстрой”. Хората трудно могат да бъдат разубедени. “Цвете ще стане кварталът, ако още веднъж дойде принцът”, споделя надеждата си минувач. “Жив и здрав да е, да направи улиците”, провиква се възрастна циганка.

Ще има цветя, шалчета, две каруци с нагиздени коне, а накрая принцът ще попадне и на циганска сватба с оркестър и кючеци. Повече от час ще отдели престолонаследникът за проблемите на ромите, след което ще отпътува към Стария град. 

По пътя до бюрото и обратно по бул. “Ландос” принцът ще види безбройните сателитни антени, някои схлупени къщички и други по-големи бели и хубави ромски домове. Лабиринтът от кални улички, локвите, разхвърляните павета, картонените огради, откраднатите шахти, разпилените боклуци, едностайните домове на децата, които просят по улиците, остават извън официалната програма.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?