Подай сигнал

Приключва мисията "Аполо 17" на Луната

Американски екипаж заснема планетата Земя

Свят

от Дончо Донев 359 прегледа 0

Преди 46 години на този ден приключва един от епохалните проекти на човешката научно-техническа мисъл. Мисията „Аполо 17” се завръща на Земята, с което завършва американската програма за изпращане на хора на Луната.

Корабът обикаля в лунна орбита повече от шест денонощия, като през това време прави 75 обиколки около Луната. Модулът стои на Луната повече от три денонощия, като работата на самата лунната повърхност продължава 22 часа.
10 дни по-рано е изстреляна последната лунна пилотирана мисия на Аполо - "Аполо 17". Докато напуска Земята, екипажът прави снимка на планетата, известна като Синьото топче.

"Аполо 17" e единадесетата и последна засега пилотирана мисия до Луната и шестата, която каца на повърхността . "Аполо 17" отбелязва първото нощно изстрелване, а Харисън Шмит е първият учен геолог, посетил естествения спътник на Земята. Мисията трае от 7 декември до 19 декември 1972 г.

Синьото топче е снимка на Земята, направена от екипажа на "Аполо 17" от разстояние 45 000 км. Това е една от най-широко разпространените фотографии в световен мащаб. Снимката е една от малкото, показващи планетата Земя напълно осветена, тъй като астронавтите са я направили, когато Слънцето е било зад тях. На астронавтите им изглеждала като детско топче за игра (откъдето произлиза и името на снимката).

НАСА официално признава заслугата за снимката на целия екипаж на "Аполо 17" - Юджийн Сърнън, Роналд Еванс и Харисън Шмит - те всички правят снимки с фотоапарата на борда. След мисията някои обстоятелства сочат, че фотографията най-вероятно е направена от Харисън Шмит, но това не може да бъде напълно проверено.

"Аполо 17" е последната пилотирана мисия до Луната. След нея хора не са се намирали в такава позиция, че да направят снимка на цялата Земя, подобна на Синьото топче.


Екипажът на "Аполо 17" е с командир Юджийн Сърнън, пилот на командния модул е Роналд Еванс, а лунният модул се пилотира от първия учен-астронавт, геолога Харисън Шмит. Еванс остава на орбита около Луната, а през това време Шмит и Сърнън кацат на повърхността и провеждат три излизания. И трите им работни смени продължават по малко над 7 часа, като през това време събират рекордните 110 килограма образци от лунната почва. Екипажът изминава по повърхността 34 километра. За целта разполагат със специален луноход, с който обикалят в долината на Телеца.

В кратера Шорти астронавтите се натъкват на т.нар. “оранжев прах” - оранжеви топчета от материал, подобен на стъклото. Двамата астронавти монтират и цял комплекс научна апаратура на лунната повърхност.

На специална мемориална пластина, монтирана на последното стъпало от стълбата на лунния модул “Челинджър” е написано: “На това място Човекът извърши своето първо изследване на Луната, декември 1972 година. Нека духът на мира, с който пристигнахме ние, да се предаде на цялото човечество”. Върху пластината са гравирани двете земни полукълба и видимата от Земята страна на Луната. Подписите си са положили тримата астронавти от екипажа на “Аполо 17” и тогавашният американски президент Ричард Никсън.