Пригответе си вкусни вити тутманичета с домашно сирене

Необходими съставки

 

    брашно - 500 г

    суха мая - 1/2 пакетче

    захар - 1 ч.л.

    саламура - 100 мл от сирене

    вода - около 1 ч.ч., хладка (или колкото поеме)

    масло - 30 г

    сирене - 250 г овче, домашно

    яйца - 1 бр.

    олио - 1 с.л. за намазване на тавата

 

Начин на приготвяне

Особеното на това тесто е, че се замесва със саламура от сирене. Тя трябва да е с добро качество - да е направена от прокиснала суроватка и сол, да е бистра, без провлачване и с приятна миризма.

В съд за замесване на тесто сложете брашното, направете кладенче. В него изсипете разтворената с малко захар и хладка водичка мая и саламурата. Замесва се меко тесто, като се добавя хладка вода, докато поеме всичкото брашно. Тестото не трябва да лепне.

Завийте с кърпа и оставете на топло за около 15 мин. Върху набрашнен плот разточете тестото с дебелина около 1 см. С остър нож разделете листа през средата на две еднакви половини.

Намажете повърхността с белтъка от яйцето, а жълтъка отделете за намазване. Натрошете равномерно сиренето. Навийте на рула.

От двете половини получавате две рула, всяко от които се нарязва на парчета с дебелина 2 см. Така нарязаните парчета се подреждат легнали в намазана с олио тава. Приличат на охлювчета.

Оставят се на топло, завити с кърпа да втасват. Намазват се с разбит жълтък и върху всяко парченце се слага по малко краве масло.

Пекат се в умерено силна фурна до зачервяване. Изваждат се, напръскват се с малко студена вода и се покриват с кърпа за около 10 минути.

Сервират се топли с домашно кисело мляко или айран.

Източник gotvach.bg

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?