Президентът Румен Радев и Сотир Цацаров се срещат

Президентът Румен Радев ще се срещне днес с главния прокурор Сотир Цацаров на "Дондуков" 2. С това държавният глава ще даде началото на поредица от такива срещи и консултации за изработване на критериите за избор и правомощия на нов главен прокурор. Първата е с Цацаров, чиито 7-годишен мандат изтича през декември.

 

Очаква се срещите да продължат в рамките на следващите два месеца, а целта е да се проучат обществените очаквания към следващия главен прокурор, обясниха от "Дондуков" 2.

 

През този период Румен Радев ще се срещне и с председателите на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, представители на съдебната и изпълнителната власт, както и обществени организации.

 

 
Досега неофициално за кандидати за главен прокурор се коментираха шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев и зам.-главният прокурор Иван Гешев. Името на първия бе замесено в имотните скандали, а вторият не е заявил намерение да се кандидатира за поста. Той дори посочи, че дори и да бъде номиниран, няма да се съгласи заради лични причини.

 

Процедурата по избор на нов главен прокурор трябва да започне между шест и четири месеца преди изтичането на мандата на Цацаров, т.е. още през лятото.

 

Министърът на правосъдието и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) имат правомощия да предлагат кандидати за поста. До сега нито един правосъден министър не е правил предложение при избора на главен прокурор.

 

Номинираните кандидати трябва да изработят и представят концепция за работата си, а пленумът на ВСС ги изслушва. Изборът се прави с т.нар. "квалифицирано мнозинство" - за да бъде избран един кандидат, трябва да получи подкрепата на не по-малко от 2/3 от членовете на ВСС. На практика поне 17 от общо 25 членове на съвета трябва да подкрепят бъдещия главен прокурор.

 

Процедурата продължава с предложение, което ВСС изпраща до президента, а той от своя страна може да подпише или да откаже да подпише указ за назначаването му. Ако държавният глава се възползва от правомощията си, то може да е еднократно и да откаже да подпише указ. В такъв случай, процедурата се връща отново във ВСС.

 

Румен Радев се възползва от правомощията си по същия начин и веднъж отказа да подпише указ и да назначи Георги Чолаков за председател на ВАС, но след като Чолаков бе преизбран във ВСС, президентът подписа.

 

При постъпването си в длъжност правосъдният министър Данаил Кирилов заяви, че сред първите му приоритети ще бъде изработването на механизъм за предсрочно прекратяване на мандатите на т.нар. "тримата големи" – главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС.

 

През 2016 г. бяха приети промени в Закона за съдебната власт и с тях се въведоха подробни изисквания към кандидатите за заемане на поста и по-специално изискването за висока професионална компетентност (знания и практически опит в съответната област на правото).

 

Освен това сред изискванията към кандидатите бяха включени и "способност за придържане и налагане на висок етичен стандарт", "висока професионална компетентност: да притежава задълбочени знания в областта на правото, богат практически опит в съответната област на правото, ръководни и административни умения, изявени аналитични способности".

 

С промените в закона бе въведено и изискването за "изявена независимост, воля за налагане на законността, решителност при изпълнение на служебните задължения и принос за утвърждаване на правовата държава".

 

Източник: Дневник.бг

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?