През 1960-а учредяват наградата "Грами"

Награда "Грами" е учредена преди 60 години.   Асоциацията на звукозаписните компании в САЩ  взима решението на 14 март 1958 г. за  изключителни постижения в музикалната индустрия. Наградата носи името на статуетката, която представлява  копие на  малко позлатено грамофонче.  

Към февруари 2009-а са били връчени 7578 награди "Грами". Въпреки това тя се счита от много хора за спорна, тъй като големи музикални икони като Куин или Лед Цепелин никога не я получават, а Дейвид Боуи получава само една в цялата си кариера - за най-добър музикален клип.

На 60-ата церемония  в Ню Йорк тази година  големият победител стана  роденият в Хавай ритъм енд блус изпълнител Бруно Марс, който получи цели шест статуетки. Сред наградите, с който бе удостоен той, бяха "Грами" за песен на годината, за запис на годината, както и най-престижното отличие, а именно - "Грами" за албум.

Британецът Ед Шийрън пък грабна отличията за най-добър албум с поп вокал за албума "Divide" и за най-добро изпълнение на поп соло за "Shape of You".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?