През 1930 г. започва първият Мондиал

Домакините от Уругвай стават световни шампиони след поредица скандали със съдийството

На днешната дата през 1930 г. започва първото Световното първенство по футбол. То се провежда в южноамериканската държава Уругвай до 30 юли. Това е единственият случай, в който всички мачове се играят в един град - столицата Монтевидео. За този първи футболен форум за професионалисти на световно ниво е специално построен стадиона "Сентенарио".

В първия Мондиал участват 13 отбора, от които 9 от двете Америки и 4 от Европа. Много европейски страни отказват да вземат участие, главно по финансови причини - по това време е в ход започналата през 1929 г. световна икономическа криза.

Първият гол на световни финали е отбелязан от френския футболист Люсиен Лоран в мача с Мексико, завършил 4:1 за "петлите".

Първенство се запомня с много съдийски гафове и откровеното фаворизиране на латиноамериканските отбори.

В мача Аржентина - Мексико боливийският съдия Сауседо отсъжда пет дузпи, като срещата завършва 6:3.

Аржентина води с един гол в мач с Франция, когато съдията свири последен сигнал 6 минути преди края на редовното време, при това в момент,  в който френският нападател Ланжиле е излязъл сам срещу аржентинския вратар Босио. Вбесен от съдийските отсъждания в мача срещу тима му, треньорът на САЩ Милър улучва с лекарската чанта страничния рефер.

Уругвайците пък вкарват гол срещу Югославия след асистенция на полицай, който стои близо до терена.

Предвиденият по програма мач за трето и четвърто място между отборите на САЩ и Югославия не се състои. Разгневени от съдийството на полуфинала с Уругвай, представителите на Югославия напускат световното първенство.

Финалът между Уругвай и Аржентина е един от най-напрегнатите и е свързан с много емоции. И двата тима искат да се играе с тяхното кожено кълбо, като в крайна сметка белгийският съдия Лангенус след жребий определя първото полувреме да се играе с аржентинската топка, а второто - с уругвайската. Аржентина води с 2:1 на полувремето и се вижда шампион, но домакините вкарват три гола след почивката и с резултат 4:2 Уругвай става първият световен шампион по футбол. По-късно за тази загуба аржентинците обвиняват съдията Лангенус, който според безпристрастните наблюдатели е свирил мача отлично.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?