Подай сигнал

През 1924 г. основават “Метро Голдуин Майер”

Бизнес зона

от Екип Марица 826 прегледа 0

През 1924 г. основават “Метро Голдуин Майер”

На днешния ден през 1924 г. е учредено филмовото студио Metro-Goldwyn-Mayer. Маркъс Лоу, американец от австрийски произход, обединява в едно три филмови студиа, които купува. Идеята му е по този начин да снабдява с нови ленти своите киносалони и да ги пълни със зрители. Фирмата има една от най-емблематичните шапки. Става дума за лъва, с който започват десетки и стотици филми, любими на няколко поколения - от “Отнесени от вихъра” и “ Вълшебникът от Оз” през “Някои го предпочитат горещо” до поредицата “Роки”. Тези заглавия са част от пребогатата история на “Метро Голдуин Майер”, чийто талисман е тъкмо ревящият Лео.

Американската компания се занимава главно с производство и разпространение на филми и телевизионни сериали. От 1924 до 1942 г. е безспорният лидер в холивудската киноиндустрия. През годините е продавана няколко пъти, докато последно сменя собствеността си през 2005 г. Оттогава собственик на компанията е Sony Pictures Entertainment. С това MGM става фактически сателит на Columbia Pictures, „перлата“ в короната на Sony.

През ноември 2010 г. MGM съобщава, че е подала молба за съдебна защита от кредитори, което е равносилно на обявяване на фалит. Още през следващия месец обаче MGM заявява, че излиза от банкрута и даже съвместно с Columbia работи над филма „Zookeeper“. В момента фирмата е здраво стъпила на крака и разпространява едни от най-касовите заглавия заедно със своите партньори.

Коментари