Подай сигнал

Превърнаха "Капана" в пивница, а гонят пиячите

Коментари

от Георги Василев 1051 прегледа 0

От реклама на видимите резултати "Ядрото" стана таралеж в гащите на общинарите

Парадоксално е първо да отвориш пивница, а след това да се опитваш да изгониш пияниците. Това се опитва да направи местната власт с новата идея да забрани бирата след 22 часа. Първоначалната идея "Капана" да се превърне в квартал на творческите индустрии някак не се случи, ако не приемем крафт бирата за изкуство. Броят на артмагазините и ателиета тук е значително по-малък от този на хипстърските барове и обикновените кръчми.

Поводът за революционната ситуация около пиенето на бира под открито небе обаче се оказа близостта на „Ядрото“ до жилищата на хората от квартала. И най-вероятно на един от тях - зам.-кмета по строителство и общинска собственост Димитър Кацарски, който преди време вдигна китна кооперация на 5 етажа на пъпа на града. Но май извади лош късмет с локацията.

Общината похарчи немалко от общите ни пари преди време, за да ремонтира площадчето около "Ядрото" и самата сцена. Изгнилите дъски бяха подменени с устойчива конструкция и скамейки за сядане.

Та хората се възползваха от новостите и започнаха да прекарват времето си на това ново артпространство. Оказа се обаче, че новодошлите вдигат много шум под прозорците на зам.-кмета и неговите съседи. Освен това посетителите са предимно младежи, които, виждате ли - консумирали бира на обществено място.

Веднага се разписаха крути мерки срещу нарушителите, дори се заговори за поставяне на табели, които забраняват пиенето на бира след 22 часа. Че каква е разликата между пиенето на бира преди 10 вечерта и след това? Нима не можеш да се натряскаш до 21:59 и после само да крещиш.

Интересна е и разликата, която се прави между пиещите бира в заведенията, които най-често отново са на тротоара и също крещят гръмогласно, само че са клиенти на пивниците, и другите - които аналогично пият на тротоара, но са си взели пиво от магазина. Господа управници, въпреки вашите усилия (или заради тях) българинът си е беден човек. Не всеки може да си позволи да пие крафт бира за по 6 лева в модерните заведения, та някои предпочитат по-икономичните варианти за забавление с приятели. Защо трябва да ги гоним, като „легалните“ пияндета в баровете ще продължат да пият, а понякога и да бият.

Абсурдно е същите хора, които първо превърнаха "Капана" в една огромна кръчма, да се опитват да я опразнят. За да защитят интересите на "инвеститорите", имали късмета да вдигнат къща, хотел или заведение в развиващата се градска локация.

Младежите в Пловдив имат нужда от пространство, където да се събират и да се забавляват, без да плащат допълнителни такси за това. Подобна практика има в абсолютно всички европейски градове, които са имали претенциите да стават столици на културата. Най-често тези пространства са именно общинска собственост като "Ядрото". А това, че няма кой да осигурява обществения ред под тепетата, е друг въпрос.

Що се отнася до живеещите в "Капана", те отдавна пропищяха от шумотевицата на звучните фестивали, сцени и пияни туристи. Но никой не ги чу, докато глъчката не се пренесе под прозорците на градския ВИП и находчивите инвеститори. И от реклама на видимите резултати "Ядрото" не стана таралеж в гащите на общинарите.

Коментари