Подай сигнал

Претърсиха жилището на хакера Кристиян в Пловдив

Крими

от Георги Василев 4119 прегледа 0

Униформени служители са нахлули в жилището на хакера Кристиян Бойков в Пловдив и квартирата му в София. Офисът на фирмата, в която Кристиян работи като експерт по киберсигурност, също е бил претарашен от служители на МВР. Иззети са компютърни конфигурации, хард дискове, флаш памети и 2 мобилни телефона. Назначени са технически и компютърни експертизи, към момента се разпитват свидетели.

20-годишният младеж е бил арестуван вчера на работното си място във фирмата „TAD GROUP” и е задържан в ареста. Днес той получи обвинение за кибер престъпление – за това, че неправомерно копирал компютърни данни от сървър на НАП, като деянието е извършено срещу информационна система, която е част от критичната инфраструктура. Законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от пет до осем години и глоба до десет хиляди лева. С постановление на прокуратурата, Кристиян ще прекара зад решетките до 72 часа

Как е бил задържан?

Със случая веднага са се захванали експерти от отдел „Киберпрестъпност“ в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ към МВР. Те са поискали помощ от „Информационно обслужване“ АД. В хода на разследването е било установено, че в един от файловете, разпространени до медиите, са налични данни за конкретния компютър (уникално потребителско име, дата, час и софтуерно приложение, послужило за прочитането на файла). След кратко проучване и издирване, униформените са влезли в дирите на Кристиян.

Какво съдържа файлът?

Файлът, който е изпратен до медиите и съществува в интернет пространството съдържа данни за над 5 000 000 български и чужди граждани и търговски дружества, в това число три имена, ЕГН на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации получени в НАП от други институции в България по международния обмен на информация в информационната система VAT REFUND, ползвана от НАП, съхранявана в сървър на НАП.

Коментари


Започва се поредния филм !!!!Приятно гледане!!!

БРАВО???1. ЗАЩОТО Е НЕ УПОЛЗАТВОРЕН ОТ ДЪРЖАВАТА КАПАЦИТЕТ И С ДЕЙСТВИЕТО СИ СРЪЧКА ВАЛАСТТА ДА ВЗЕМЕ НА ВРЕМЕ МЕРКИ....2. бРАВО НА СЛУЖБИТЕ , ЧЕ СЪЩО СА С КАЧЕСТВА И ГО ХВАНАХА НА ВРЕМЕ.....3. ТАКИВА МОМЧЕТА И МОМИЧЕТА ДА СЕ ВПРЕГНАТ В ЗАЩИТА НА РОДИНАТА НИ/СИ/. ТЕ СА НИ БЪДЕЩЕТО.ГОРДЕЙТЕ СЕ С ТЯХ. ТЯХНОТО МЯСТО СА ДЪРЖАВНИТЕ СТРУКТУРИ , А НЕ ЗАТВОРИТЕ. БОЙКО ИЗПОЛЗВАЙ ГИ В ИНТЕРЕС НА РОДИНАТА.

До Надя - не знам дали заслужава затвор, по-добре да го срещнат лице в лице с многото измамени хора, на които са им използвали личните данни, и да прочете болката и мъката в очите им! Да се срещне с децата им и с родителите им,и да има търпението да изслуша техните истории и през какъв Ад са минали! Леке!

Браво на теб Кристиян и жалко за България

Според мен заслужава не затвор,а награда!Браво момче,но съжалявам,че не си довърши работата докрай!

Възхищавам се на момчето. Браво на него! Докато институциите нехаят за гражданите, един истински българин доказа, че държавата ни не се грижи адекватно за и без това намаляващото население. Той показа на управниците ни, че трябва да гледат по-сериозно и на вътрешните ни проблеми.

Пловвивчанина е ценен и показва грешки. Трябва този ум да се па, и. Не са много като него

Нали атаката беше руска, заради американските самолети? Глуповатото шофьорче на Мето лъже като циганин.

да се допуска да напусне пределите на България

Бих се разочаровал ако не е пловдивчанин. Оставете го в ареста без право на гаранция този кедър безподобен, това национално съкровище. Без кмет можем - без хакери не.