Преместиха коритото на Чая с 60 метра

Ще насипват брега с каменни късове, след това започва укрепването на спуканото съоръжение

Коритото на Чая край село Катуница е преместено на 60 метра от скъсаната подпорна стена. Багери на фирма "Строймаш" работят всеки ден по течението на реката, каза пред "Марица" Вангел Вангелов от Катуница.

 

Целта е да се изправи коритото, за да се намали силата на водата. След това с материал от кариерата в Куртово Конаре ще се насипе брегът, като се направят буни. Едва тогава ще започне наливането на бетон и укрепването на скъсаната стена, стана ясно вчера.

 

Буйната Чая от преди няколко дни вече е укротена и вкарана в първоначалното си корито. Техника изравнява района около стената, за да започне след това укрепването <210> с бетон, видя репортер на "Марица". Скъсаното съоръжение е подпряно с два огромни скални къса, тъй като е надвиснало над коритото и може всеки момент да падне. 

 

Близо 30 метра от съоръжението се спука и увисна над водата в началото на февруари, когато водата в Чая покачи нивото си от дъждовете и рязкото топене на снегове в планините. В района бе обявено частично бедствено положение, което все още е в сила. По заповед на премиера работата на място започна веднага. Багери на "Строймаш" влязоха в коритото и започнаха да почистват и отклоняват реката.  

 

На инспекция на мястото пристигнаха тогава министърът на околната среда и водите Нено Димов, "Напоителни системи", РИОСВ - Пловдив, кметовете на община Садово и Катуница. Край реката стана ясно, че най-вероятната причина за скъсаната стена е незаконният добив на баластра в района. Според кметовете на Катуница и Садово до институциите са подавани многократни сигнали за ваденето на баластра от реката. По случая са извършвани проверки и разследване, но извършителят е неизвестен, обяви тогава екоминистърът.

 

Заради незаконния добив работата по изправянето на коритото на реката е затруднено. На мястото, където е вадена баластра, са се получили дълбоки вирове, чийто запълване ще отнеме време, а и застрашава техниката, която работи на място.  

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?