Представят мерки за спасяване на общинските болници

Министерството на здравеопазването разработва пакет от мерки в подкрепа на общинските болници, които ще представи днес до обяд.
 
Този ангажимент е възложен на здравния министър Кирил Ананиев след проведена вчера среща при премиера Бойко Борисов с управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев и представители на Сдружението на общинските болници и с участието на вицепремиера Томислав Дончев.
 
Министерството на здравеопазването започва анализи на финансовото състояние на всяко едно от общинските лечебни заведения. „Договорихме да представим в петък до обяд на премиера конкретни мерки, с които да окажем помощ на общинските болници в затруднено финансово състояние. В момента вече работи екип по този въпрос“, увери Ананиев.

В четвъртък пред парламентарната комисия по здравеопазване Ананиев заяви, че с Българския лекарски съюз и Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса са подписали анекс към рамковия договор за медицински дейности за 2018 г., с което върнахме високата цена на клинична пътека №56 за неврологични заболявания, по която основно работят общинските лечебни заведения. Цената беше намалена от 500 лв. на 300 лв. и с анекса се възстановява на 500 лв.
 
„На среща с лекарския съюз се разбрахме Надзорът да обмисли премахването на буфера, т.е. да се разпределя цялата сума, така че лечебните заведения да са наясно с цялостния си бюджет“, добави министърът.

„Общинските болници имат своето място в системата на здравеопазването ни. Тяхното състояние обаче зависи от управлението им, отношението на съответната община и мениджмънта. Законодателството е такова, че механизмът за финансиране на тези лечебни заведения е свързан както със здравноосигурителния модел, така и с Методиката за субсидиране на лечебните заведения на МЗ. Ето защо една от мерките, която може да подпомогне стабилизирането им, е преразглеждането на дейностите по Методиката и по-доброто им остойностяване. Това и ще направим“, обеща Ананиев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?