Подай сигнал

Предлагат земеделците да се изключат от Закона за горивата

Агро

от Мария Петрова 162 прегледа 0

Законът за горивата беше обнародван на 27 юли миналата година

Земеделските производители напълно да бъдат изключени от Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и нефтени продукти. Такова решение е взето на заседанието на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Ние сме потребители на това гориво, не сме търговци, затова нямаме място в този закон. И други браншове бяха изключени, смятаме, че това може да важи и за нас, коментира председателят на асоциацията Костадин Костадинов.

Законът за горивата беше обнародван в „Държавен вестник“ на 27 юли миналата година.Той трябваше да влезе в сила шест месеца по-късно - на 28 януари тази година.

Оказа се обаче, че съществуват редица неясноти в прилагането му, особено във връзка с новите регистри, които ще трябва да се водят от икономическото министерство и от всяка фирма, която използва горива, включително от земеделските производители.

Затова в началото на тази година парламентът гласува отсрочка за новите разпоредби, така че те да се прилагат от 1 юли 2019 г., а наредбата за националния регистър да бъде приета до 1 август 2019 г.

Неяснотите около практическото изпълнение на новата нормативна уредба обаче останаха и във връзка с това се появиха инициативи за нова промяна в закона. Тези предложения ще се обсъждат от представители на засегнатите браншове и на икономическото министерство тази седмица.

Коментари