Предлагат обучение за дигитални умения на работниците

Синдикатите предлагат държавата да създаде национална програма за дигитални умения на работещите.Това стана ясно на тържественото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, който събра синдикати, работодатели и държава по случай 100 години от основаването на Международната организация на труда, информира БНТ.

40% от българските работници не умеят да работят с компютър, според КНСБ. Със средствата от европейския фонд "Цифрова Европа" парите за повишаване на дигиталните умения могат да достигнат 1 млрд. евро.

Ученето през целия живот и внедряването на технологии, с които работниците да балансират по-добре между лично и свободно време - за това призоваха от Международната организация на труда.

Маурицио Буси, Международна организация на труда: В постоянно променящия се свят на труда хората имат нужда от получаване на нови умения. Заедно с това трябва да гарантираме ненарушимостта на основни права: работно време, заплати и безопасни условия на труд.100 години след основаването на Международната организация на труда тези права все още не са изцяло гарантирани.

Европейският съюз отделя 9 милиарда евро за цифровизация и развитие на нови технологии, 700 милиона евро - за дигитални умения на работещите.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?