Предлагат 2000 евро за монтажист на климатици в Германия

Всеки трети българин е готов да замине в чужбина без трудов договор. При 4.3 млн. души в трудоспособна възраст у нас по данни на НСИ, 1.6 млн. искат да напуснат България, показа публикувано преди дни проучване за трудовата миграция на Института за икономика и международни отношения, съвместно с фондация "Фридрих Еберт".

Според проучването най-склонни да живеят зад граница са младежите, следвани от тези, които са до 40-годишна възраст, а това означава отлив на хора в най- активната за работа възраст.   

Ниските заплати и стандарт на живот гонят хората от страната, където все повече не достига работна ръка. Напускат, за да работят зад граница, кадри от строителството, енергетиката и промишлеността, където по принцип заплатите са по-високи.

Тука не мога да спестя,  за да си купя жилище и да създам семейство, казва Нанко, който заминава за Германия, където ще монтира климатични инсталации срещу заплащане от 2000 евро, ще може да работи и допълнително. Тук хасковлията работи в строителна фирма като технически ръководител и получава заплата от 1500 лв. Толкова е и обявеното възнаграждение за мястото му в едни от специализираните сайтове.

Те са пълни с обяви на чужди работодатели, а все повече хора тръгват, тъй като освен по-доброто заплащане се предлагат квартира, транспорт и др. Същият посредник, на който се е доверил строителят,  набира и електротехници и електроинженери със заплата от 2600 евро.

Сред актуалните обяви са тези за опитни зидари за Холандия, с предлагано възнаграждение от 16.50 евро на час.

Търсят се работници в големи градове във Великобритания, където получават 10 паунда на час. Социални асистенти, за каквито също има голямо търсене във Великобритания и Шотландия, получават 1600 паунда. Само за сравнение тези хора у нас работят за заплата близка до минималната.

Според НСИ средната работна заплата у нас е 1125 лв. В Хасковска област тя е малко над 800 лв. С толкова пари не може да се гледат деца и да се изплаща жилище, казва Стойчо, които също ще монтира климатици в Германия. Той напуска работата си ТЕЦ в "Марица-изток".

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?