Подай сигнал

Траурните паркове се съвземат след пороите

Пловдив

от ГАБРИЕЛА ЛАЗАРОВА 2387 прегледа 0

В навечерието на Черешова Задушница из траурните паркове работниците с всички сили се опитват да се справят с буйната растителност и лепкавата кал, появили се след пороите.

„Разчистването е трудно. Дори и да окосиш, след първия голям дъжд, тревата пак е огромна и все едно не си я кастрил никога. Цял ден изнасяме бурени и храсталаци и не можем да смогнем“ – обяснява Боян Иванов, който от 20 години обработва терените в траурния парк на Рогошко шосе.

На Централните пловдивски гробища, пък, се трудят шестима работника. Те действат от ранни зори, опитвайки се да въведат в ред мястото и да го подготвят за Черешова Задушница. На площта от 200дка има над 19 000 гроба и безброй пътеки и алеи, на които трябва да се обърне внимание.

„Правим всичко по силите си, за да осигурим добрия вид на парка. През последните дни си играхме на криеница с облаците и това малко попречи на работата ни, но за сега всичко върви добре“ – каза пред „Марица“ директорът на ОП „Траурна дейност“ Коста Попов.

Терените са пръскани против кърлежи и все още се разчистват след косенето. Всички чешми функционират нормално, а вече на доста места могат да се закупят четен брой карамфили или пък готови букети.

Петя Серафимова е решила да дойде два дни преди Задушница, за да има време да разчисти гроба на съпруга си. „Недоволни и мрънкащи българи винаги има, но аз гледам винаги от положителната страна. Момчетата са добри и чистят от часове. Няколко пъти ги помолих да ми донесат вода и не ми отказаха. Разбира се, не могат да огреят навсякъде, но се справят чудесно. Не трябва да забравяме, че лична отговорност за гробовете на близките си носим най-вече ние и ние сме тези, които трябва да ги поддържаме в изряден вид“ – сподели Петя.

В събота, на Черешова Задушница, се очаква да се изсипят хиляди хора, които да се разтъжат с близките си. Някои от посетителите ще пристигат с коли, други пеша или с градския транспорт. За по-възрастните и трудноподвижните е предвидено специално вътрешно влакче, което да върти из парка. Транспортът е напълно безплатен и има достатъчно места за всички нуждаещи се.

„За сега подготовката преминава нормално. Стиковаме действията си с РДВР и КАТ, които ще отговарят за следенето на движението на хора и автомобили в събота. На различните гробищни паркове ще има и засилено присъствие на охранители, които ще взимат съответните мерки, ако се наложи“ – твърди Коста Попов. „Ние работихме доста за добрия вид на гробищата, както стана ясно, ще се осигури и спазването на обществения ред“ – допълни директорът.