Подай сигнал

Преди 70 г.: Джордж Оруел предвиди Биг Брадър

На тази дата излиза знаменитият антиутопичен роман "1984"

Свят

от Марица вест. 615 прегледа 0

Преди 70 г.: Джордж Оруел предвиди Биг Брадър

На 8 юни 1949 г. в Лондон е публикуван знаменитият антиутопичен роман на Джордж Оруел "1984". Книгата е политическа фикция, създадена като реакция на тоталитаризма. Името на романа в оригинал е Nineteen Eighty-Four.

Романът описва антиутопия, установена в бъдещата тогава 1984 г., в която държавата провежда всеобхватно наблюдаване, пропаганда, страх и безжалостни наказания. Истината за настоящето и за миналото е тотално потисната.

В „1984“ има следната мисъл: „Който владее миналото, той владее и бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото“.
Измислената провинция Първа писта е свят на неспирна война, жесток правителствен контрол и наблюдение на всички индивиди. Там променят съдържанието на старите вестници, за да съответства на текущата идеология.

Описаната концепция за „Големия брат“ - всевиждаща организация от анонимни наблюдатели с двупосочни видеоекрани на публични места и в частните домове, е станала нарицателна за пълна и безкомпромисна полицейщина.
Хипотетичният жаргон „новговор“ е крайна форма на евфемизъм и изразява идеята, че липсата на подходящи думи за назоваване на дадена концепция е равна на прекратяване на тяхното съществувание, а ако ги има - трябва да се направи използването им невъзможно с цел елиминирането на самата концепция. Много термини от книгата се използват като нарицателни в европейската култура.

През 2005 г. романът е включен в класацията на сп. "Тайм" като една от най-добрите англоезични книги, публикувани между 1923 и 2005 г.

Джордж Оруел е роден на 25 юни 1903 г. в Мотихари, Индия. Отива си от този свят на 21 януари 1950 г. на 46-годишна възраст. Ерик Артър Блеър, известен под псевдонима Джордж Оруел, е сред най-големите есеисти на ХХ век, талантлив и опитен романист. Творбите му са непримирими към тоталитаризма.

Той е талантлив и опитен романист, един от най-уважаваните английски есеисти на 20. век. Оруел е индивидуалист и политически идеалист, чиито творби са пропити с интелигентност, дълбока загриженост за социалната несправедливост, силна опозиция на тоталитаризма и вяра в демократичния социализъм. Придобива известност с антисъветската си политическа сатира "Фермата на животните" .