Празнуваме деня на морския фар

На 18 август по света отбелязват Международния ден на морските фарове. Чества се за първи път в Шотландия през 1994 г. 19 години по-късно над 450 фарове в 50 страни по света подкрепят инициативата, която дава възможност на хората да научат повече за ролята им в осигуряване на безопасността на морския транспорт през вековете. 

Съоръженията с форма на кула обозначават морските пътища с помощта на силна светлина. Фаровете се използват за сигнализация за опасни области от сушата, скали на неочаквани места, както и за безопасно навлизане на кораби в пристанищата.

С напредъка на навигационната техника фаровете остават на заден план, като в момента работещите фарове по света са не повече от 1500 и представляват основно туристическа атракция.

Най-старият фар на родния черноморски бряг е Шабленският. Кулата се извисява на 32 метра височина. 

След кримската война френското дружество Michel et Collas сключва договор с Високата порта за строеж и експлоатация на светещи съоръжения, които да показват на плавателните съдове опасностите в морските дълбини. По българското Черноморие дружеството построява седем фара.

Шабленци не без гордост споделят, че притежават умалено копие на едно от седемте чудеса на древния свят - Александрийския фар. 132 са стъпалата, които водят до халогенния прожектор, който стои на неизменна вахта и осветява пътя на корабите.

Гръмоотводът на фара е с позлатен връх. Стените му са дебели 1,20 метра и дори и през зимата студ в помещението не прониква. Любопитно е, че именно тук е работила и единствената жена пазач на такова съоръжение - Тодорка Хаджииванова.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?