Подай сигнал

Правят паркинг за електромобили в нов модерен комплекс

Нов жилищен квартал израства в „Западен”, резерви за строителство се очертават около новия път, който ще свързва Прослав и „Коматевско шосе"

Имоти

от Даниела Арнаудова 739 прегледа 0

Паркоместа за два електромобила със зарядна станция за возилата ще има в новостроящия се комплекс „Еделвайс” в район „Западен”. Екстрата е прецедент в жилищните проекти под тепетата и още една стъпка в мисията „Зелен град” според инвеститорите от кооперация Инвестиционен алианс.

Идеята е не само да се фокусира вниманието на купувачите, но и да се наложи един по-висок стандарт в живота на пловдивчани. Отделно соларни панели и малки генератори ще захранват осветлението в благоустроените паркови зони около сградите, обещават инвеститорите.

„Еделвайс” е енергийно ефективен жилищен комплекс, който съчетава в себе си модерна и същевременно функционална архитектура и дизайн. Развит е в две секции с 50 апартамента. Това е първият проект на кооперация Инвестиционен алианс в сферата на имотите. До момента създателите й имат вложения предимно в търговията и туризма. „Спазваме заложените в ОУП ограничения във височината ​- правим 4-етажни сгради на височина до 12 метра. Това нискo застрояване ще позволява добра гледка и красива панорама от цялата сграда”, обясни инж. Боянов.

От компанията очакват общината да построи заложения нов път, който ще свързва Прослав и „Коматевско шосе". Трас​ето ще тръгва от ”Чадърите” на Пещерско шос​е и ще стига до обръщалото на автобусите от градския транспорт на ул. “Юндола”. Липсата на изградена инфраструктура продължава да спъва инвестициите в района. „Сега нещата се правят на парче, а това не е в полза на цялостния силует на квартала. Трябва да с​е помисли и върху общата му визия. Виждаме, че има сериозни инвеститори и не очакваме да има презастрояване. Само че общината е добре да упражни някакъв контрол и да има ограничения относно стила на новостроящите се сгради, за да се избегне разностилието”, предлага инж. Христо Боянов.

Комплексът ще осигури комфортна и уютна среда на живот чрез максимално използване на вътрешните пространства. За целта проектантът арх. д-р Руси Йорданов планира жилищата така, че да осигури ниски разходи за енергия в бъдеще и малък процент общи части. В добавка инвеститорите обещават да засадят 150 дървета, така че сградата да попадне сред истински зелен парк.

Името на комплекса не е избрано случайно. То се базира на легендите, свързани с красивото цвете еделвайс, разказа инж. Христо Боянов.

„Сребристото цвете еделвайс, което расте високо в планините, е в основата на много легенди. Еделвайсът е цветето на Прометей, а в Италия така се нарича сребърното скално цвете. Във Франция пък еделвайсът е известен като алпийска звезда, тъй като скалите, на които расте, изглеждат като обсипани със звезди.”