Правят нов път през "Южен"

Бързата отсечка ще минава трасето на глухата жп линия. Бул. "Александър Стамболийски" обаче остава само с 2 ленти

Нов бърз път ще отпуши трафика в "Южен". Бързата отсечка ще се изгражда на мястото на глухата жп линия, която разделя Кючука от Остромила. Бул. "Александър Стамболийски" няма да се удвоява, както е предвидено в Общия устройствен план на Пловдив. "Имотите, които попадат в уличната регулация, са твърде много,  големи са като площ, а процедурите са много тежки, защото като правило оценките се обжалват и съдът ги завишава", обясни кметът Иван Тотев. Той допълни, че по тази причина в администрацията са решили да започнат подготовка за изграждане на алтернативния път. Трасето ще мине покрай неизползваната от години жп линия. В тази зона няма частни имоти, а предимно общински.  До Министерството на транспорта е изпратено писмо с искане жп линията заедно със сервитутната зона да бъде прехвърлена безвъзмездно на Община Пловдив, за да се възложи проектиране. Освен това Община Пловдив започва процедурите за отчуждаване на имотите на Коматевско шосе, които попадат в разширението на булеварда. Кметът изтъкна, че след основния ремонт пътят изглежда прекрасно. Засега ще се отчуждава десетина парцела заедно с построените в тях сгради в участъка между стадиона на "Ботев" и кръстовището с ул. "Остромила".  

По проект Коматевско шосе се удвоява с още едно платно от източната страна и велоалея по средата. Трафикът в тази част на Пловдив е силно натоварен и затова е предвидено още едно платно със същия габарит - седем метра ширина.  

Разширението на Голямоконарско шосе може да започне догодина от бул. "Дунав" до фирма "Дека трейд", където всички имоти вече са отчуждени. Очаква се само държавата да предостави на общината последния, напомни кметът. Той планира още тази есен да обяви обществена поръчка за първия етап на реконструкцията. Пътят ще е с четири платна.

Ремонтът на двата участъка на бул. "Руски" - от кръстовището с бул. "Шести септември" до "Преслав" и "Ген. Данаил Николаев"  - ще се извършва на етапи, без да се спира движението, увери градоначалникът.  Платната ще бъдат затворени най-много за ден-два за преасфалтиране, след като старият асфалт се фрезова. 

Както "Марица" писа, двете отсечки на бул. "Руски" не са включени в поръчката за основен ремонт на бул. "Руски", която две години изпълняваше фирма "Щрабаг". В този участък не се налага да се сменя подземната инфраструктура,  затова сме го заложили в друга поръчка, обясни кметът. За един-два дни ще затворят и бул. "Шести септември", за да асфалтират двете платна от пл. "Шахбазян" до Адата. Това ще стане във втората половина на септември.

Ремонти предстоят и в "Коматево" на ул. "Лозарска" и "Бадемите", за които са осигурени един милион лева.  В квартала ще работи фирма "ИСА 2000", която изгради новото трасе на Асеновградско шосе. За преасфалтиране в другите райони на града на обща стойност 6 млн. лева са подписани договори с "Драгиев и ко" и "Пътинженеринг".

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?