Подай сигнал

Правят Национален център в помощ на хората с нисък ръст

Областният управител Здравко Димитров съдейства за набирането на средства за ремонт на сградата

Пловдив

от Румен Златански 260 прегледа 0

Областният управител Здравко Димитров съдейства за набирането на средства за ремонт на сградата

Областният управител Здравко Димитров се срещна с представители на Национална организация „Малки български хора“. На срещата бяха обсъдени възможностите за подпомагане на реновирането на сградата, предоставена на членовете на организацията. В нея ще бъде изграден единственият на Балканите и в Източна Европа Национален център по въпросите на хората с нисък ръст.

Светослав Чернев, председател на НО „Малки български хора“, обясни, че предстои откриването на Център за интегриране, рехабилитация и социални дейности на хората с нисък ръст, но за неговото дооборудване и създаване на адекватни условия за достъп на хората с нисък ръст им е необходима помощ. За целите на организацията е предоставена триетажна сграда в София. В Центъра за въпросите на малките хора в България ще работи екип от различни специалисти, които ще помагат на ползващите услугата и техните близки. Ще се предоставя информация, свързана с осигуряването на достъпна среда, адаптирането на автомобилите и помощни средства, ще се организират срещи, семинари, обучения.

Над 160 души членуват в организацията. В страната обаче има поне още толкова хора с нисък ръст, които са вкъщи и не излизат, защото средата не е достъпна, нямат социален живот и работа. Над 350 са заболяванията, които водят до състоянието на ниския ръст, но поради тяхната изключителна рядкост все още са недостатъчно добре проучени.

Областният управител обеща пълно съдействие и пое ангажимент да инициира среща с бизнеса, на която хората с нисък ръст да представят исканията си.

Всички, които са съпричастни с проблемите на малките хора у нас, могат да подпомогнат финансово инициативата по банковата сметка на каузата:

БАНКА ОББ - СОФИЯ, КЛОН ГАРИБАЛДИ, IBAN BG97UBBS80021014388040, BIC UBBSBGSF, титуляр НО "Малки български хора".

Коментари