"Пясъчният замък" събира франкофони в Белозем

Кирил Кадийски ще чете поезията на Вийон и Рембо на фестивала

Петото издание на фестивала за френско изкуство ще започне на 24 август в село Белозем и ще продължи седем дни. Организаторите са го кръстили „Le Château de sable" ("Пясъчният замък") по едноименната  песен на Жо Дасен. В програмата му са включени пет изложби, няколко китарни концерта и четения за любителите на френската литература.

Фотографката Беатрис Папазян, която се подвизава под псевдонима Астрид Норо, изважда фотографии от онзи Париж, който всички обичаме. В изложбите живопис и скулптура ще видим творби на Стефано Поповски, Лили Кючукова и Саркис Нерсесян. Всички те са вдъхновени от френската столица. Поповски ще покаже пейзажи. Със същото в Белозем идва и Лили Кючукова. Тя има дълбока емоционална връзка с Франция - майсторката на акварела живя с френския творец Ален Роа.

Саркис Нерсесян също е подготвил серия скулптури, свързани с Париж. Четирите изложби носят общото заглавие „Sur la ciel de Paris" ("Под небето на Париж"). То също е взето от песен на Едит Пиаф, която се превръща в шлагер с кавър версията на Ив Монтан.

Музикалната част на фестивала е представена от финландския китарен оркестър от град Лахти. Негов ръководител е Димитър Попов, който е от пловдивския квартал "Кючук Париж". Той е подготвил за белоземската публика специална музикална изненада.

Литературните вечери на фестивала ще бъдат водени от поета и преводача Кирил Кадийски. Член-кореспондентът на академия „Маларме" представя стихове от последната си книга, която бе издадена във Франция. Кадийски ще чете две вечери любимите си произведения от Антологията на френската литература -Франсоа Вийон, Шарл Бодлер, Пол Верлен, Артюр Рембо и др. Очаква се и тази година гост на фестивала да е големият приятел на Пловдив Жан-Никола Льофийол - първият директор на „Алианс Франсез" в града.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?