Подай сигнал

Пожарът в "Нотр Дам" е потушен ВИДЕО

Свят

от Екип Марица 893 прегледа 0

Пожарът в "Нотр Дам" е потушен ВИДЕО

Пожарът в катедралата "Нотр Дам" е потушен! Сградата обаче продължава да бъде заливана с вода, съобщава Le Figaro, позовавайки се на представител на пожарната служба.

Пожарът в катедралата започна в 18:50 местно време (19:50 българско време). Огънят унищожи две трети от покрива, кулата и часовника на катедралата. Пожарните екипи, в които се включиха над 400 души, работиха на мястото на инцидента повече от осем часа, за да потушат пламъците.

Било е опасно да се гаси от хеликоптери, защото сградата е можела напълно да се срине. Един от спасителите е бил тежко ранен и е откаран в болница.

Френският президент Еманюел Макрон пристигна при обхванатата от пожар парижка катедрала Нотр Дам. Той разглежда пожара като национална извънредна ситуация, разговаря на място с длъжностни лица и отиде да проведе срещи в централата на парижката полиция наблизо. Обяви, че рухването на катедралата "Нотр Дам" в Париж е било предотвратено. "Избегнахме най-лошото", каза Макрон, визирайки опасността да се срутят двете основни кули, които доминират фасадата на "Нотр Дам".

Президентът заяви още, че започва кампания за събиране на дарения, с които да бъде реставрирана катедралата. "Ще построим "Нотр Дам" наново", каза Макрон. "Случилото се днес е ужасна драма", допълни той, „това е нашата история и тя гори“.

Коментари