Потрошиха мемориалните плочи на пловдивските водолази

Мемориалната плоча на бившия пловдивски кмет Гарабед Томасян, монтирана на фасадата на водолазния клуб „Нептун”, е строшена и изхвърлена.

Заедно с нея са изчезнали и още два знака на паметта, поставени от активисти. Помещението на клуба се намира в тунела под Централна поща.

Край входа му бяха поставени три мраморни плочи и една от месинг.

Сигурни сме, че за белята са виновни работниците, които оправяха тунела. Когато дойдохме след ремонта, мраморните плочи бяха на парчета, а месинговата липсваше. Изчезнала е и пощенската кутия от неръждавейка”, алармира Димитър Енев, един от основателите на клуба. 

Според него мраморните плочи са разбити с чук или машина.

"Бяха монтирани на винтове и ако работниците се бяха потрудили, можеха да ги свалят, да си сложат синята боя и и после да ги възстановят или да ни ги предадат", с горчивина коментира Енев. 

Първата плоча на фасадата на клуба бе посветена на 90-годишнината от създаването на пловдивския „Морски сговор”. Втората напомняше за създаването на подводен дом „Хеброс” и първите ни акванавти - д-р Гарабед Томасян и Иван Петров.

Третата бе в памет на проф. Никола Бошев, д-р Янко Попов, Димитър Енев, Лъчезар Ангелов, Манол Хубенов, Румяна Боева и Агоп Сренц.  

Тунелът бе ремонтиран от фирма „Иса 2000”, подизпълнител на "Драгиев и ​ко", която работи на площада.

Инж. Костадин Терзиев от „Драгиев и ко” коментира, че случаят е неприятен, но извършителите едва ли могат да бъдат установени, защото на обекта на подизпълнителя са работили много хора.

Той уточни, че отговорност за недоразумението имат и хората от клуб „Нептун”.

От юли миналата година работим - клубът трябваше да се заинтересува какво ще се прави в тунела. Там старата фасада просто е пребоядисана. Преди това всичко е изчистено с пясъкоструйка”, обясни инж. Терзиев.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?