Потресаващи разкрития: Всеки затворник - с телефон и дрога

В храма на Темида пандизчии едва не се сбиха: съдят убиец и крадец, ограбили сводник

Двама затворници едва не се сбиха във втора зала на Окръжния съд, а само бързата намеса на близо една дузина съдебни охранители успя да предотврати по-сериозни последици. Това се случи на заседанието по делото срещу 29-годишния убиец Мартин Митев-Кабуто и 35-годишния Калоян Алексиев, който има зад гърба си 22 присъди за кражби. Двамата са обвинени за извършен в затвора грабеж на мобилен телефон от сводника Калин Витанов. А изявлението на един от свидетелите успя да изкара подсъдимия Алексиев извън нерви.

В съдебната зала бяха разпитани четирима затворници и един надзирател, които направиха скандални разкрития за живота зад решетките. Те бяха докарани в храма на Темида от двойно повече униформени, които се наложи да охлаждат ескалиращото напрежение:

„Нямам нищо общо с този случай, но подсъдимият Алексиев искаше да го спасявам. Той ме бил призовал чрез адвокатката си. Искаше да кажа, че аз съм му дал телефона, а той го бил дал на Витанов за 40 кутии цигари, но след като сводникът не платил, си го бил взел обратно - тоест телефонът си е на Алексиев, а грабеж не е имало. Дори ми обясни точния модел и цвят на апарата“. Това заяви пред магистратите 28-годишният Ивайло Врацев, който излежава присъда за кражба. И подчерта, че нито е присъствал на инцидента, нито използва мобилно устройство в зандана, понеже там било пълно с шпиони, които „пеели“ на ръководството. А и не искал да лъже пред съда. „Тези момчета със сигурност са виновни, те са го направили! Не разбирам защо лъжат, само ще си навлекат по-тежки присъди“, добави той.

Тези думи провокираха подсъдимия Калоян Алексиев: „Какъв си ти бе, че да казваш какво съм бил направил аз и какво не съм направил“, развика се той. Секунди по-късно мъжът беше обграден от цял куп съдебни охранители, които го държаха, за да не може да стане от стола. Калоян продължаваше да буйства, а един от полицаите се наведе и му каза нещо на ухо, което явно постигна нужния успокоителен ефект.


„Бай Тошо, ти си работил в затвора, какви работи говори този“, попита подсъдимият униформения и застана малко по-спокойно на мястото си.


Друг затворник и свидетел по делото - Костадин Кашилски, заяви пред магистратите, че те въобще нямат и представа за какво става въпрос в затвора. „Постоянно се крадат. Най-често посягат на телефони и наркотици. Зад решетките има и наркопартии“, каза Кашилски. Той спял в стаята по време на грабежа, но разбрал за него. По думите му сводникът Калин Витанов, който в конкретния случай е пострадал от грабежа, върти бизнес с телефони от затвора, като дава апартаменти под наем с проститутки на центъра.

„Всички лишени от свобода имаме телефони, това е ясно на всеки. Мисля, че Витанов дори се занимава и с разпространение на наркотици, което си е абсолютно нормално“, заяви 38-годишният Йордан Владиков. Той също беше призован като свидетел по делото. По време на инцидента бил в приемното отделение, което било на долния етаж, и не знаел нищо за случая. Въпреки това Владиков разпозна белия телефон НТС, който е приобщен като доказателство, и заяви, че той е бил на подсъдимия Алексиев.

Пред съда говори и 47-годишният Емил Стойчев, който работи в лечебницата към затвора и е прегледал Витанов след инцидента. Той съобщи, че сводникът е пристигнал в лазарета, придружаван от един надзирател, и се оплакал от болки в показалеца. „Травмата не беше сериозна, само му дадох обезболяващи, не се наложиха допълнителни манипулации или хоспитализация“, обясни Стойчев и разкри, че при него често идват момчета в тежко състояние, предизвикано от употребата на некачествен хероин.

На фона на всички тези показания адвокат Звезделин Запрянов поиска извършване на комплексна съдебнопсихиатрична експертиза на Калин Витанов. Тя трябвало да  установи дали той има склонност да лъже, тъй като показанията му били доста противоречиви. Адвокатът обаче получи отказ от съда.

Въпреки това делото не може да бъде приключено, тъй като от ръководството на зандана не били изпратили затворническите досиета на двамата подсъдими. 

Следващото заседание е на 9 април.

Седмица в карцера заради смартфон

Седем денонощия изолация в карцера ще трябва да изтърпи друг лишен от свобода от пловдивския затвор заради открит в стаята му мобилен телефон, който затворникът ползвал. Санкцията е по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража и е наложена от шефа на пловдивския зандан старши комисар Божил Иванов.

Устройството било открито на 11 декември м.г. по време на оглед в спалното помещение. Оказало се, че смартфонът е собственост на роднина на затворника, но някак е попаднал в ръцете на лишения от свобода.

Срещу заповедта за настаняването в наказателната килия мъжът подал жалба в съда. В нея пишело „Ас също съм ползвал този мобилен телефон, не отричам“ (оригинален правопис). Въпреки това затворникът изтъкнал, че е стриктен към задълженията си в обособеното производство, давал всичко от себе си, за да изпълни всякакви поръчки. И винаги е бил коректен.

По време на съдебното заседание затворникът променил исканията си. Заявил, че наложените му 7 дни в наказателна килия още не ги е излежал и че по заповед на началника бил спрян от работа. Помолил да се отмени спирането му от работа и заявил, че е готов да поеме отговорността си и да изтърпи карцера.

Магистратите обаче разглеждали жалбата му спрямо дисциплинарно наказание. Те сметнали, че жалбоподателят не е спазил законово установената забрана за лишените от свобода да притежават, ползват или държат при себе си оръжие, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, включително самоделно изработени, мобилен телефон, фотоапарати, звуко- и видеозаписващи устройства или части от тях.

Поради тази причина мъжът ще изтърпи наложената най-тежката дисциплинарна мярка - "изолиране в наказателна килия" за срок от 7 дни, а решението му за връщане на работа остава в ръцете на ръководството на затвора.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?