Посрещнахме Меркел в София

Премиерът Бойко Борисов посрещна Ангела Меркел в София. Германският канцлер е на работно посещение в страната ни по покана на Борисов.

Двамата ще обсъдят приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, както и актуални политически теми, съобщава Вести.бг.

Меркел пристигна в София от Париж, където в петък се срещна с френския президент Еманюел Макрон. Това не е първата визита на Меркел на българска земя.

През октомври 2010 г. тя бе в София по покана на Борисов по време на първия му кабинет. Тогава канцлерът получи Орден "Стара планина".

Официалните визите на Борисов в Германия и срещи с Меркел датират още от времето, когато настоящият премиер бе кмет на София през 2008 г.

Този път новината за посещението на канцлера у нас бе изненадваща, защото бе обявена сякаш в последната минута (на 17 януари). Това се обяснява с факта, че Меркел е в тежки коалиционни преговори със социалдемократите за съставяне на голяма коалиция. Германия през последните месеци е затворена в себе си и визитите на канцлера в чужбина са концентрирани до най-необходимите.

Германия има нужда да даде знак към Европа, председателстващата ЕС България и региона. Освен това очевидно Меркел иска публично да потвърди добрите си отношения със София. Берлин трябва и със сигурност ще използва посещението в България, за да артикулира европейската си политика, независимо от критичната ситуация по съставянето на управляващата коалиция.

Важно е за България да получи потвърждение от Германия за балканската си политика и приоритетите на председателството. В този аспект е важно какво ще чуе Борисов от Меркел за поне три главни въпроса – отношенията с Турция, бежанската политика, Западните Балкани и новите отношения на България и Република Македония. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?