Посрещаме гостите на Пловдив 2019 с микс от световни вкусове

Типично пловдивско ястие е телешко със сини сливи и ориенталски подправки Местните специалитети се допълват с балкански и европейски

"В едно пловдивско ястие може да се открие вкусът на целия свят." Фразата изрече преди време шеф майсторът Хари Сопаджиян. Това означава, че градът ни ще бъде не само европейска столица на културата, но и кулинарна столица. Местните специалитети се допълват с балканските и европейските. От векове тук  живеят заедно българи, турци, гърци, арменци, евреи. Всеки етнос е оставил отпечатък в пловдивската кухня.

Типично пловдивско ястие е телешко със сини сливи - стара изпитана рецепта. В нея има примеси и от Ориента. Тайната  е в продължителното готвене на месото, което задължително трябва да е прясно. Сливите пък трябва да са сушени. Вътре може да има ориенталски подправкиq като канела, кимион, къри. Допълва се със стафиди и тиквени семки и най върви с червено вино.

Староградската гозба е типично пловдивско ястие. Приготвя се от предварително обработени дреболии и шкембе, които се запичат в гювечета, а отгоре се поръсва кашкавал.

Гръцката кухня също е доста разпространена в града под тепетата. Много продукти се внасят от южната ни съседка - риба, зеленчуци, зехтин, подправки. Утвърдени гръцки манджи са пастицио и папуцаки. Пастициото е паста от макарони № 2, която е сварена, разделена на две в тава. По средата има плънка от предварително сготвена телешка кайма с доматен сос, лук, чесън, чер пипер, кимион, индийско орехче и сирене кефалотири, а най-отгоре - два пръста сос бешамел, а всичко това се запича. Папуцаки пък представлява пълнени патладжани.

Арменските ресторанти примамват с автентични гозби, като кишкек, телешко с праз, магданозени кюфтета и прочутия десерт ануш абур. Това е вид ашуре с парченца зелени смокини и вода от гюл.

Турските гозби са много и различни. Предлагат се на доста места в Пловдив. Къпаната баница е един от специалитетите. Тайната е в замесването на тестото - на всяка шепа брашно се чука едно яйце. Корите се точат и се топят във вряща вода. След това се разстилат, между тях се реди сирене и масло и се пече. Десертите са безброй, но задължително си струва да се пробва казан диби и кюнефе.

Според шеф готвач Хари Сопаджиян в последните години се наблюдавало едно развитие в пловдивската кулинария. Още когато се разбрало, че градът ще е европейска столица на културата и ще посреща милиони туристи, от ресторантьорския бранш започнали да интегрират в менютата си специалитети, които ще търсят чужденците. Иначе българският турист си търсел шопската салата и мешаната скара, но в същото време бил склонен да опитва и непознати специалитети.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?