Подай сигнал

Последно сбогом с Пенка Стоянова СНИМКИ

Пловдив

от ЯНИЦА МАРОВА 4945 прегледа 0

Близки, приятели и почитатели на баскетбола се прощават с легендата Пенка Стоянова. Поклонението започна в 10:00 в зала "Строител" и ще продължи до 13:00 часа. Именно там през 1985г. бе и историческият бенефис на българската баскетболистка. Венец в памет на родната звезда беше поднесен и от името на областния управител Здравко Димитров.

„Бях голям приятел с Пенка Стоянова още от детските си години. И двамата израснахме в „Марица“. Заради нея препълвахме залата в панаирното градче. Тя беше голяма състезателка и голям човек. Остави големи спомени, както за развитието на спорта в Пловдив, така и в цяла Европа“, каза Атанас Узунов. По думите на легендата на Локомотив- Пловдив Христо Бонев-Зума Пенка Стоянова била най-успешната българска баскетболистка. Именно тя била в основата за спечелването на медалите на европейски и олимпийски първенства. „Иска ми се всички млади спортисти да имат поне 5% от нейното трудолюбие и желание за победа, за да може спорта в Пловдив и в България да има успехи“, добави още Зума.

„Голяма загуба за българския спорт и то в годината, в която празнуваме 100 години баскетбол. Преди седмица се чух последно с нея, и въпреки че беше тежко болна беше позитивна“, каза Георги Глушков, президент на Българската федерация по баскетбол.


Баскетболистката ни напусна в петък след дълго боледуване. С националния екип Стоянова е сребърна медалистка от Олимпийските игри в Москва през 1980 година и бронзова от Игрите в Монреал през 1976 година.

Поклон пред паметта й!

Снимки: Атанас Кънев