Последно поколение скенер в клиника "Медикус Алфа"

Последно поколение многослайдов мултидетекторен спирален компютърен томограф /скенер/ вече е денонощно на разположение на нуждаещите се от Пловдив и страната за всички типове изследвания на глава, гръбначен стълб, гръден кош и гръдни органи, бели дробове, корем и коремни органи, малък таз, пикочо-полова система, опорно-двигателен апарат, всички видове ангиографии /съдови изследвания/ и 3D реконструкции. С него се обслужват, както болнични, така и амбулаторни пациенти с направление по Здравна каса или срещу заплащане, съобщиха от болница „Медикус Алфа“, където вече работи най-модерният скенер в областта.

Апаратът, Siemens Somatom Go.Now, е модел 2019-та година и за разлика от другите скенери има и DEXA  остеодензитометрия за изследване на костната плътност. Единствен е и за 3D диагностика на челюсти, дава пълната информация на стоматолозите при поставяне на импланти в обеззъбения участък, посочва предимствата на томографа д-р Екатерина Елкова, специалист „Образна диагностика“ в „Медикус Алфа“


Скенерът е открит, напълно безшумен и 10 пъти по-бърз от предходния. Например с него изследване на глава се прави за 26 секунди, а при предишния – за 5 минути, конкретизира д-р Елкова. Автоматично дозира лъчението в зависимост от килограмите и възрастта на пациента, с което се постига минимално рентгеново облъчване на организма. 
Освен това скенерът е с голям отвор и натоварване на лежанката, което дава възможност за диагностика на пациенти с тегло до 230 кг – нещо , което доскоро беше невъзможно в Пловдив и региона /досега можеха да бъдат изследвани хора с тегло до 120 кг/.


Този модел компютърен томограф дава високоинформативни образи в трите равнини – аксиална, коронарна и сагитална, както и допълнителни мултипланарни реконструкции /3D реконструкция/. Обхваща повече анатомични структури при перфектно качество на изображението.


Д-р Елкова посочва още едно предимство – апаратът открива и дискови хернии, които са се откъснали и са мигрирали зад телата на прешлените. Това преди не можеше да се види, болният има болка, а не можем да открием причината, обяснява лекарката. 


Многослайдовият мултидетекторен компютърен томограф е с минимално вредно въздействие на рентгеновите лъчи върху човешкия организъм и има редица софтуерни предимства, позволяващи бърза и прецизна диагностика на световно ниво, допълва д-р Динко Младенов, управител на болницата. Топ инвестицията ни за тази година е на стойност половин милион лева. „Медикус Алфа“ е болничното заведение, в което непрекъснато се обновява медицинското оборудване с най-съвременни поколения. В момента тече и обновление на болничните стаи, поставя се нова фасада и топлоизолация. И тъй като здравното заведение е точно до градската градина, пациентите буквално се чувстват като в санаториум сред природата с птичето пеене и огромната зеленина, която виждат от прозорците. 

Скенерът работи денонощно 365 дни в годината.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?